Moet de Staat partij zijn bij petroleumovereenkomsten?
De bekendmaking van de Final Investment Decision (FID) door Total Energies (Total) en APA Corporation (APA) op 1 oktober 2024 heeft in onze samenleving enerzijds euforie opgewekt, maar anderzijds ook een storm van kritiek veroorzaakt. Dit laatste is voor een belangrijk deel afkomstig van DNA leden. Maar ook vanuit het maatschappelijk middenveld zijn er vele kritische geluiden gehoord.
Enkele hiervan zijn dat het onverteerbaar is dat Staatsolie geen volledige openheid gegeven heeft met betrekking tot de overeenkomst die gesloten was met Total/APA. Voorts wekt het bevreemding dat de Republiek Suriname de overeenkomst niet getekend heeft. In DNA is zelf te kennen gegeven dat er sprake is van een flagrante strijd met de Grondwet. In sommige media-artikelen wordt gesuggereerd dat de overeenkomst ongeldig zou zijn omdat de natuurlijke hulpbronnen gemeenschapsgoederen zijn en dus nimmer zonder medewerking van de Staat kunnen worden uitgegeven. Ook bij schrijver dezes rezen er vraagtekens.
Hoewel het recht betreffende de natuurlijke hulpbronnen niet tot mijn terrein van expertise behoort, heb ik de stoute schoenen aangetrokken, na een globaal onderzoek, te proberen enige helderheid te brengen. Wat direct opvalt is dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen de FID en de overeenkomst die gesloten is met de zgn. “Contractors”: Total/APA. Naar ik begrepen heb is de Production Sharing Contract (PSC) reeds onder de vorige regering afgesloten, waarschijnlijk in 2015.
Total/Apache hebben exploratiewerkzaamheden verricht, maar de beslissing om tot daadwerkelijke winning van de olie- en gasvelden over te gaan bepaald op een nader vast te stellen tijdstip o.a. afhankelijk van de winbare voorraden, de ontwikkelingen in de wereld olieprijs en wellicht ook de politieke omstandigheden in Suriname.
Dit betekent dat de definitieve investeringsbeslissing geheel in handen was van de genoemde Contractors. Staatsolie en de Republiek Suriname speelden daarin geen (contractuele) rol.
De PSC tussen Staatsolie en de Contractors
Volgens de Petroleumwet 1990 is Staatsolie als staatsonderneming (honderd procent van de aandelen behoort aan de Staat) bevoegd om met International Oil Companies (IOC’s) petroleumovereenkomsten aan te gaan. Volgens artikel 5 Petroleumwet 1990 is hiervoor goedkeuring van de Minister nodig, na toestemming van de Regering. De overeenkomst geschiedt in de vorm van een productiedelingscontract (PSC). Zoals voormeld is dit contract reeds in de vorige regeerperiode gesloten en aangenomen mag worden dat de vereiste goedkeuring en toestemming verleend zijn.
In dit verband wordt opgemerkt dat Staatsolie concessie had verkregen van de Staat op alle gebieden (blokken) die in aanmerking kwamen voor exploratie en exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen.
De PSC nader bekeken
De PSC is gebaseerd op een standaardcontract, dat waarschijnlijk in grote lijnen internationaal gebruikelijk is. In het onderhavige contract is de royalty voor de Staat Suriname bepaald op 6,25% van de “Gross Production” en kan gedurende de looptijd van de overeenkomst niet veranderd worden.
De winstdeling is volgens mededeling van de directie van Staatsolie geheim en wordt daarom in het standaardcontract niet vermeld. Dit is begrijpelijk omdat bij openbaarheid ervan de onderhandelingspositie van partijen geschaad zou kunnen worden.
Slot
Er bestaat geen verplichting voor de Staat Suriname om partij te zijn bij petroleumovereenkomsten. In casu is dit daarom ook terecht niet het geval. Indien er op de een of ander manier bemoeienis van DNA nodig zou zijn bij het sluiten van de PSC, zou dat vóór 2020 gebeurd moeten zijn.
“Wij geven groen licht voor de daadwerkelijke olie- en gaswinning.”
Dit is een eenzijdige beslissing, weliswaar gebaseerd op een eerder gesloten contract. Staatsolie noch de Republiek Suriname konden deze beslissing rechtens afdwingen.
In dit verband wijs ik op een tweetal artikelen van hoge kwaliteit in SJB 2024 no. 1-2, die mij geïnspireerd hebben tot het schrijven van het onderhavige stuk:
Abygail Mohammedamin, De door de Regering gegeven garantie in het licht van de petroleumovereenkomsten, gesloten tussen Staatsolie en Contractors en Dhieredj Isrie, De beperking van de contractsvrijheid van buitenlandse oliemaatschappijen bij productiedelingsovereenkomsten.
Advies: Laten wij geen olie op het vuur gooien, maar als rechtgeaarde Surinamers de handen in elkaar slaan om mee te werken aan de olie- en gaswinning en daarmee aan de welvaart van land en volk!
Carlo Jadnanansing
Vandaag
-
08:29
Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
-
06:48
Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
-
04:52
Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
-
02:54
Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
-
01:57
Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
-
00:59
Column: Positieve mindset
-
00:00
Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Gisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers
Eergisteren
- Hoe ziet het nieuwe erfrecht eruit?
- Staatsolie draagt opnieuw ruim US$ 300 miljoen af aan staatskas
- Laura Gil eerste vrouwelijke OAS-adjunct-secretaris-generaal
- Oppositie eist vergadering dringende issues: Regering ontwijkt verantwoording
- Drukproces stembiljetten ressortraden op schema na correcties
- Merz gekozen tot bondskanselier in tweede ronde na historische mislukking
- Clementia Eugene promoveert op innovatieve benadering kindermishandeling
- Naamskeuze in het nieuw Burgerlijk Wetboek
- Duitsland: Friedrich Merz strandt bij eerste kanseliersstemming
- Werkzaamheden begonnen aan Gangaram Pandayweg in 3 fasen
- Zelfde weerpatroon blijft even aanhouden
- Amafo: Leger verdient meer waardering en versterking
- Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te geloven
- Bond NV Havenbeheer eist bij rechter terugdraaiing benoeming Mangre