Een wettelijk gedrocht als ons rechtssysteem
In dit geval van sjoemelen met domeingronden via stichtingen, is de simpele oplossing dat de overheid/de samenleving het recht van grondhuur zuiverder gaat toepassen dan nu het geval is. Domeingronden moeten gewoon eigendom van de staat blijven en worden geleased (o.bv. categorieën) voor bijvoorbeeld een periode van 50 jaren met de mogelijkheid voor verlenging en goede bescherming van erfgenamen of rechtsopvolgers. Stichtingen komen dan niet in aanmerking voor lege domeingronden. Vastgoed op domeingronden kunnen normaal verhandeld worden en voor minderbedeelde woningzoekenden kunnen speciale voorzieningen worden getroffen. Alleen bij de in de wet genoemde bijzondere gevallen zou verkoop van grond mogelijk zijn. Singapore heeft zo een systeem.
Een toelichting vanuit de literatuur leert dat wet en recht vergelijkbaar zijn, maar toch cruciale verschillen hebben. Wetten zijn officiële regels en voorschriften die zijn uitgevaardigd door de regering, de DNA en andere staatsautoriteiten en die bindend zijn voor de samenleving. Ze zijn er om het gedrag te reguleren, conflicten op te lossen en sociale orde te handhaven en hebben betrekking op nagenoeg alle aspecten van het leven of de samenleving. Recht aan de andere kant, omvat het bredere concept van gerechtigheid, billijkheid en ethiek. Dus niet alleen de wetten, maar ook normen, principes en gebruiken die worden erkend en nageleefd door individuen en groepen, systeem van gerechtelijke procedures en instellingen om geschillen op te lossen of wetten toe te passen.
Wat is nou ons huidige systeem als we praten over wet en recht? Het Surinaamse systeem, is een gedrocht. Het is een kapot gemaakt, gemanipuleerd en uit de tijd geraakte systeem van wetten dat onder meer corruptie faciliteert en in stand houdt en in vele gevallen mensenrechten schendt. Corrupte regeringen en politici, maar ook malafide burgers en instituten gaan dit niet veranderen. Dit, omdat ze zich ten koste van het land en de samenleving verder willen verrijken. Daarom is bijvoorbeeld de Anti corruptie wet nog niet volledig operationeel en zijn politici niet bereid hun vermogen vast te leggen bij de notaris, zoals ik dat in 2020 onverplicht heb gedaan.
Wij als Surinamers houden dit systeem in stand door te kiezen voor regeringsleiders en DNA leden die corrupt zijn, corruptie faciliteren of partijpolitieke belangen stellen boven het algemeen belang. Ik word kotsmisselijk als ik DNA -leden en regeringsleiders hun onethisch en onrechtvaardig handelen, die toevallig wel door een gedrocht van een toevallige wet worden gedekt, goed hoor praten. Mijn rechtsgevoel en vertrouwen in ons rechtssysteem kreeg opnieuw de zoveelste deuk toen ik recentelijk las dat drugsveroordeelden vrij zijn gekomen omdat het Openbaar Ministerie niet kon bewijzen dat het in beslag genomen spul drugs was. Wat zijn de sancties voor zulke strategische ambtenaren die zulke bewuste of onbewuste steken laten vallen?
Laten we stoppen de slechtste leiders te kiezen om ons te leiden. Ze zullen nimmer bereid zijn aan een rechtvaardige samenleving te bouwen. Laten we gewoon DOEn wat goed is voor ons land: integere leiders kiezen voor een rechtvaardigere samenleving.
Steven Alfaisi
Voorzitter DOE
Vandaag
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning