Gesprekken over staakt-het-vuren in Gaza lopen vast
03 Apr, 18:50
foto
Palestijnen verzamelen zich op de plaats van een Israëlische luchtaanval op een gebouw.
Hamas zegt dat de terugkeer van alle ontheemden naar hun huizen een van de voorwaarden is voor een staakt-het-vuren. (Foto: Reuters)


De hernieuwde gesprekken over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas lijken weinig vooruitgang te boeken, waarbij de twee partijen weinig tekenen vertonen dat ze bereid zijn een compromis te sluiten over hun eisen. Israëlische bezwaren tegen de terugkeer van ontheemde inwoners naar hun huizen in Gaza zijn een belangrijke kwestie die de onderhandelingen tegenhoudt, zeiden Qatarese functionarissen woensdag. Intussen zei Hamas dat het niet zal toegeven aan de voorwaarden om de gevangenen die het vasthoudt in het belegerde en gebombardeerde gebied vrij te laten.

Samen met de Verenigde Staten en Egypte voert Qatar gesprekken achter de schermen in een poging een wapenstilstand te bewerkstelligen en de vrijlating van Israëlische gevangenen in ruil voor Palestijnse gevangenen die na bijna zes maanden oorlog in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden.

"De terugkeer van de ontheemden naar hun huizen, waar de Israëli’s nog niet mee hebben ingestemd … is het belangrijkste punt waar we vastzitten", zei de premier en minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, Sjeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani op een persconferentie in Doha.

Een andere openstaande kwestie is het aantal Palestijnse gevangenen dat door Israël moet worden vrijgelaten in ruil voor elke gijzelaar die door Hamas wordt vrijgelaten, zei sjeik Mohammed, waarbij hij opmerkte dat hij geloofde dat dit "overbrugd kan worden".

De hoge politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh, zei woensdag echter dat zijn beweging zich zal houden aan de voorwaarden voor een staakt-het-vuren in Gaza. De Palestijnse groepering dringt erop aan dat een Israëlische militaire terugtrekking moet plaatsvinden voordat zij de resterende gevangenen vrijlaat die zijn gevangengenomen tijdens de aanval op Zuid-Israël op 7 oktober.

"Wij zijn toegewijd aan onze eisen: het permanente staakt-het-vuren, de alomvattende en volledige terugtrekking van de vijand uit de Gazastrook, de terugkeer van alle ontheemden naar hun huizen, het toestaan van alle hulp die nodig is voor ons volk in Gaza, de wederopbouw van de Strook, het opheffen van de blokkade en het bereiken van een eervolle overeenkomst voor de uitwisseling van gevangenen", zei Haniyeh in een televisietoespraak ter gelegenheid van al-Quds (Jeruzalem) Dag.

Israël heeft gezegd dat het alleen geïnteresseerd is in een tijdelijke wapenstilstand om de gevangenen te bevrijden, terwijl Hamas heeft gezegd dat het hen alleen zal laten gaan als onderdeel van een overeenkomst om de oorlog definitief te beëindigen.

Sjeik Mohammed zei dat de belangrijkste knelpunten dezelfde bleven als die welke een deal in de weg stonden tijdens de onderhandelingen in Parijs in februari.

De gesprekken zouden afgelopen zondag in Caïro worden hervat, meldde de Egyptische tv-zender Al-Qahera, twee dagen nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu goedkeuring had gegeven voor nieuwe onderhandelingen.

Israël en Hamas hebben elkaar de schuld gegeven van het mislukken van het bereiken van een akkoord.

In opgenomen commentaren op een bijeenkomst van Hezbollah op woensdag zei Haniyeh dat Israël "koppig blijft uitstellen en niet reageert op onze eerlijke eisen voor een einde aan de oorlog en agressie".

De dag ervoor beweerde het kantoor van Netanyahu, nadat een Israëlisch onderhandelingsteam was teruggekeerd van een nieuwe gespreksronde in Caïro, dat Hamas zijn standpunt heeft verhard.

"In het kader van de gesprekken hebben de bemiddelaars, onder nuttige Egyptische bemiddeling, een bijgewerkt voorstel voor Hamas geformuleerd", aldus het kantoor van de premier.

Hoge Hamas-functionaris Basem Naim zei dinsdag echter dat de groep geen nieuwe voorstellen had ontvangen.

De VS zei woensdag dat ze niet verwachtten dat de Israëlische aanval, waarbij zeven arbeiders van de World Central Kitchen in Gaza omkwamen, de staakt-het-vuren-onderhandelingen zou beïnvloeden.

"De onderhandelingen over het staakt-het-vuren en de gijzelaars zijn aan de gang", zei de nationale veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, tegen verslaggevers in een briefing. "Ik verwacht geen bijzondere impact op die discussies als gevolg van de aanval van maandag."

Hij zei dat het incident niet op zichzelf stond in het conflict, waarin te veel hulpverleners zijn omgekomen. "Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt en dus ja, we zijn hierdoor gefrustreerd", zei Kirby.

Woordvoerder van de Verenigde Naties, Stephane Dujarric, zei woensdag dat de intergouvernementele organisatie de nachtelijke bewegingen in Gaza minimaal 48 uur heeft opgeschort om beveiligingsproblemen na het incident te evalueren.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN zet zijn activiteiten overdag voort, inclusief dagelijkse inspanningen om konvooien naar het noorden van Gaza te sturen "waar mensen sterven", zei Dujarric.

"Nu de hongersnood dichterbij komt, hebben we humanitair personeel en voorraden nodig om zich vrij en veilig door de Gazastrook te kunnen bewegen", zei hij tegen verslaggevers.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April