Raghoebarsing: Moeilijkste maatregelen achter de rug
29 Mar, 01:06
foto
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning op een regeringspersconferentie. (Foto: René Gompers)


De moeilijkste maatregelen zijn allemaal al getroffen, de laatste was het verhogen van de stroomtarieven.  Er moeten nog 4 rapporten van het IMF uitgebracht worden, elke positieve beoordeling gaat US$ 53 miljoen aan steun opleveren. Bij elke tranche die er tot nu toe is geweest, is er wat economische vooruitgang te merken, zoals het droppen van de valutakoersen. Het IMF programma loopt in maart 2025 af. Suriname zal dan sterk genoeg zijn om zelfstandig de miljarden valuta aan schulden af te lossen. Dit heeft minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning meegedeeld op de regeringspersconferentie.

Verschillende ministers zijn op de persconferentie ingegaan op de besluiten die genomen zijn in de regeringsraad. Raghoebarsing heeft uitgelegd dat het IMF programma op rolletjes loopt. Hij deelt mee dat de regering en het volk complimenten oogsten van buitenlandse organisaties voor de snelheid en inzet. “We proberen om problemen die zich in 40 jaren hebben ontwikkeld en opgebouwd, in 4 jaren op te lossen,” geeft hij aan. “Dat is niet altijd even goed mogelijk. Maar toch is het respectabel wat door Suriname en Surinamers is neergezet.”

De bewindsman somt enkele effecten op van de voortvarendheid: “Dat heeft ertoe geleid dat wij als land binnen 10 maanden 4 positieve reviews achter elkaar hebben gehad. Dat we onmiddellijk een positieve credit rating krijgen. Dat koersen langzaam maar zeker omlaag gaan. Dat onze internationale reserves bij de Centrale Bank weer opgebouwd zijn, dat er daar rust en orde is. De internationale rente voor Suriname gaat omlaag, dat betekent dat de risico’s minder worden. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe credit rating.”

Nu is het zaak dat de bevolking deze voordelen ook gaat meemaken alhoewel er al met sociale uitkeringen, verhogingen, toelagen en aanpassing van belastingschijven, wordt gewerkt aan de koopkrachtverbetering. Aan het sociaal beleid wordt 30 procent van de begroting besteed, geeft Raghoebarsing aan. De laatste maatregel in het programma is het afbouwen van de stroomsubsidie, deelt hij mee. Maar de overheid gaat het overgrote deel van de gebruikers blijven helpen om te betalen.

De 4e beoordeling van het IMF heeft US$ 62,5 miljoen opgebracht. De volgende review is in mei, deelt Raghoebarsing mee. Hij verwacht dat die ook positief zal zijn. “Normaliter zijn de tranches US$ 53 miljoen,” licht hij toe. “Dat gaat naar de Centrale Bank en Financiën. Er zijn nog 4 tranches en die lopen door tot eind maart 2025. Dan zijn dit programma en de leningen afgelopen. Ik hoop dat we dan op eigen benen kunnen staan. Het zal lukken en we gaan deze keer vooruit blijven lopen.” Op eigen benen staan houdt in dat de schulden zelfstandig afgelost kunnen worden. Dat kan nu niet. Raghoebarsing benadrukt dat de ‘oil & gas’ goed aangepakt moet worden, zodat het land generaties lang voordeel kan hebben van deze kans op grote inkomsten.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April