Nog geen afhandeling Milieu Raamwet: regering wil meer tijd
Aan DNA is gevraagd de ministers de gelegenheid te geven deze vragen te beantwoorden, maar vele ministers waren niet aanwezig bij de vergadering. Regeringscoördinator minister Krishna Mathoera zei dat er meer tijd nodig is om deze vragen te beantwoorden. Melvin Bouva (NDP) merkte op dat dit de vierde keer is dat DNA bijeenkomt in de tweede ronde en het nog niet kan afronden. Hij vroeg waar de ministers waren en of zij niet eerder hadden geweten dat de vragen waren gesteld. Volgens hem heeft de regering wederom bewezen het werk in DNA te verwaarlozen en stemt zij onder protest in met het verzoek van de regering om de vragen op een andere dag te beantwoorden.
Dasai heeft bij het beantwoorden van de vragen aangegeven dat er verschillende theorieën worden geformuleerd over het bestaansrecht van ROM en dat wordt beweerd dat de structuurwijziging zorgt voor achteruitgang of beleid dat corruptie faciliteert. Hij vindt dit betreurenswaardig en zei dat dit de aard is van degenen die deze beweringen doen. De minister merkte op dat alle ruimtelijke problemen die tijdens zijn studententijd werden besproken, nog steeds door hem worden besproken als docent. Onze ruimtelijke ordening is gebaseerd op de Stedenbouwkundige Wet van 1972, die niet voldoet aan de huidige behoeften van de samenleving.
"In al die jaren is er nooit een bestemmingsplan geweest en is er een groot gebrek aan integraal beleid voor de ontwikkeling van de fysieke ruimte, waar het milieu aan is gekoppeld. Dit is aan het veranderen sinds er een ministerie van ROM is ingesteld. Als onze ruimtelijke ordening niet in orde is, kunnen we ons milieu moeilijk beheren en beschermen. We lopen 50 jaar achter op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling", sprak de bewindsman.
Dasai deelde mee dat het ministerie naast belangrijke beleidsinstrumenten, ook de conceptwet ruimtelijke ordening heeft ontwikkeld, iets wat geen enkele regering is gelukt. Deze wet zal volgens hem de basis vormen voor bestemmingsplannen die de ruimtelijke ontwikkeling en het milieubeleid van Suriname in goede banen zullen leiden. De minister merkte ook op dat veel zaken in de wet die worden bekritiseerd als onbehoorlijk bestuur, in de vorige wet als heilige huisjes werden beschouwd. Hij vroeg of de belangenverstrengeling toen niet werd gezien. De bewindsman legde uit waarom de dwangsom moet worden toegekend aan de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) en niet aan de staat, en zei dat monitoring en handhaving kostbare activiteiten zijn. Hij zei dat zaken zoals vervuiling van een kreek met cyanide bijvoorbeeld, ad hoc worden aangepakt en dat de NMA niet door de hele bureaucratie moet gaan om geld te krijgen om water te analyseren.
De bewindsman is van mening dat juist met de vorige wet heilige huisjes zouden worden gecreëerd, omdat de NMA beleid zou maken, uitvoeren en zichzelf zou controleren. "Dat is pas corruptie faciliterend. Als de NMA een misstap zou begaan, kan niemand iets zeggen. De NMA kon niet ter verantwoording worden geroepen door een minister, de president en nog minder door DNA. De kans is groot dat dit de meest corruptieve instantie zou kunnen worden. Nu wordt dit voorkomen. Milieubeleid moet verantwoord worden in DNA door een regering", zei Dasai. Over de hoofdlijnen van het traject van de overgang van het NIMOS naar de NMA gaf Dasai aan dat NIMOS een stichting is en volgens de statuten zal worden ontbonden. Het ministerie van ROM wenst de deskundigen van NIMOS niet kwijt te raken. Dit instituut bevindt zich in een transitie waarbij eerst de ontbinding en liquidatie zal plaatsvinden, waarna alle personeelsleden en verworvenheden zoals dienstjaren, verlof, kennis, liquide middelen, etc. overgaan naar de NMA.
Vandaag
Gisteren
- Frankrijk erkent binnenkort Palestijnse staat: wereld diep verdeeld
- Man die verdacht wordt van moord, beroept zich op zelfverdediging
- Diplomatieke spanningen tussen Colombia en Ecuador na omstreden deportatiegolf
- Verdachte: postpakket met drugs verzonden met gestolen identiteitskaart
- Woningbrand in alle vroegte legt huis in as aan Palissadeweg
- Jurist Van Dijk-Silos onder vuur: Korpsleiding bereidt juridische actie voor
- Vrijspraak voor M.P., 24 maanden cel voor L.J. na beroving Warung Suzy
- Suriname vraagt om iets nieuws
- Moordverdachten beschuldigen elkaar
- Ook vandaag volop zon
- Gebruikt Trump Afrika als 'stortplaats' voor criminelen?
- Roofoverval Ginostraat: Deel buit teruggevonden; 4 verdachten gearresteerd
- Inflatie trekt aan in juni, zorgen over koopkracht nemen toe
Eergisteren
- Programma SAO: 103 deelnemers zetten stap naar vakmanschap en toekomst
- Ziekenhuis in Syrische stad Sweida overspoeld na bloedige sektarische gevechten
- Vermoedelijke verdrinking na bootongeval in Balingsoela
- In Memoriam: Dr. Marvin van Lierop (1958 – 2025)
- VHP: Vergadering DNA niet legitiem, regels bewust genegeerd
- Toelating 8 nieuwe coalitieleden niet doorgegaan; geen quorum
- Einde aan zaak Parmessar: hoofdverdachte veroordeeld, medeverdachten vrijgesproken
- SLM en luchtvaartsector prioriteit bij hervormingsplan regering
- WHO: Massale hongersnood in Gaza is mensgemaakt
- Verzoek tot voorlopige invrijheidstelling verdachten Pikin Saron afgewezen
- Grotendeels zonnig en helder weer
- VHP-fractie eist naleving 24-uursregel bij DNA-vergaderingen
- Simons: SRD 1,3 miljard tekort; geen nieuw beleid in begroting 2025
- Column: Quorum als krachtmeting
- Girdhari: ASTA-project belooft doorbraak voor ananassector