Nog veel vragen over wijziging Milieu Raamwet in DNA
Tsang wees erop dat het vaststellen van taken en bevoegdheden geen aangelegenheid is van de regering maar van DNA. Daarnaast benadrukte hij ook op dat er sprake moet zijn van een eenduidig milieubeleid en dat de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) niet moet vallen onder ROM maar dwars door alle ministeries moet gaan. De minister zei eerder dat hij niet komt aan het beleid en adviezen van andere ministeries. Dit is volgens Tsang genoeg reden om de NMA als onafhankelijk instituut te laten functioneren zonder invloed van de politiek.
Ebu Jones (NDP) stond stil bij de omschrijving van bepaalde woorden in de wet die volgens hem beperkt zijn. Hij meent dat bepaalde definities limitatief zijn waardoor zaken erbuiten gelaten kunnen worden. Hij vroeg bijvoorbeeld om voor het woord afval de internationale definitie te hanteren terwijl hij bij gevaarlijke stoffen vroeg om de lijst van het ministerie van Economische Zaken als referentie te gebruiken. Jones vond het ook niet juist dat nieuwe belastingvormen bij staatsbesluit vastgesteld worden, maar dat DNA dat doet.
Kishan Ramsukul (VHP) sprak over het milieufonds dat opgenomen is in de wet en zei dat er een aantal fondsen is goedgekeurd, maar dat als de doelen en werkzaamheden vaag zijn opgesomd het moeilijk zal zijn om te evalueren. Ramsukul merkte op dat Suriname het groenste land ter wereld is maar geen geld int voor mensen die het land binnenkomen zoals andere landen dat doen. Hij wees naar een rapport dat uitwees dat van december 2022 tot december 2023 per dag meer dan 600 mensen via de luchthaven ons land zijn binnengekomen. Als de Staat US$ 10 neemt per persoon, in het fonds zet en een goed doel stelt van wat er met de gelden moet gebeuren, is het volgens Ramsukul een manier om te weten of het fonds functioneert en zijn werk doet.
Melvin Bouva (NDP) zei dat de regering met de wijzigingen in de wet van een sterk onafhankelijk instituut een tandeloze tijger maakt waarbij de spierballen ontbreken om op te treden. Hij wilde weten waarom de regering afstapt van de vorige wet. Bouva bleef erbij dat de kracht en autoriteit van de NMA om als zelfstandig instituut te functioneren wordt ontnomen. Hij noemde als voorbeeld dat de taken en bevoegdheden van de NMA nu beperkt worden tot adviseren en begeleiden waar voorheen meer toebedeeld was aan het instituut zoals het monitoren van verdragen.
Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, vroeg aandacht voor het concept nationaal strategisch milieuplan 2024-2028. "Als we een raamwet behandelen is dat document onlosmakelijk onderdeel daarvan maar we hebben het nog niet gehad", zei Asabina. Hij vroeg ook bijzondere aandacht voor de bescherming van onze waterbronnen en wilde weten in welke mate die nu worden beschermd. Ook wilde hij weten of wij waterwetten hebben en uit welk jaar die dateren. Asabina wees vooral op activiteiten in het binnenland waar stoffen gebruikt worden die de waterbronnen vervuilen en vergiftigen. Hij voerde aan dat de autoriteit genoeg handen en voeten moet krijgen en dat politiek zoveel mogelijk ver moet blijven hiervan, omdat milieu en mensheid onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar.
Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, merkte op dat de beantwoording van de minister niet alle zorgpunten heeft weggewerkt en dat er beleidsgaranties geboden moeten worden. Hij vroeg om te wijzigen dat de NMA alleen ressorteert onder ROM, maar bij de ministeries belast met ruimtelijke ordening en milieu aangelegenheden, omdat bij een andere regering milieu en ruimtelijke ordening uit elkaar gehaald kunnen worden. Gajadien zei dat wetgeving geen obstakel moet zijn voor economische ontwikkeling en dat de regering haast moet maken om gebieden uit te roepen tot industriële gebieden waar andere regels zullen gelden. Dit moet voorkomen dat voor elk project een milieu-effectenanalyse gemaakt moet worden wat enkele jaren in beslag kan nemen.
Vandaag
Gisteren
- Programma SAO: 103 deelnemers zetten stap naar vakmanschap en toekomst
- Ziekenhuis in Syrische stad Sweida overspoeld na bloedige sektarische gevechten
- Vermoedelijke verdrinking na bootongeval in Balingsoela
- In Memoriam: Dr. Marvin van Lierop (1958 – 2025)
- VHP: Vergadering DNA niet legitiem, regels bewust genegeerd
- Toelating 8 nieuwe coalitieleden niet doorgegaan; geen quorum
- Einde aan zaak Parmessar: hoofdverdachte veroordeeld, medeverdachten vrijgesproken
- SLM en luchtvaartsector prioriteit bij hervormingsplan regering
- WHO: Massale hongersnood in Gaza is mensgemaakt
- Verzoek tot voorlopige invrijheidstelling verdachten Pikin Saron afgewezen
- Grotendeels zonnig en helder weer
- VHP-fractie eist naleving 24-uursregel bij DNA-vergaderingen
- Simons: SRD 1,3 miljard tekort; geen nieuw beleid in begroting 2025
- Column: Quorum als krachtmeting
- Girdhari: ASTA-project belooft doorbraak voor ananassector
Eergisteren
- President Simons zet koers uit bij eerste regeringsraad
- Kans op een beter leven: onze kinderen verdienen meer dan dit
- Worstelicoon Hulk Hogan overleden op 71-jarige leeftijd
- DNA vergadert vrijdag over toelating van acht nieuwe coalitieleden
- Minister Misiekaba en PAHO versterken banden voor betere volksgezondheid
- Suriname zet koers naar groene, innovatieve economie
- Historische uitspraak ICJ: landen kunnen elkaar aanspreken op klimaatschade
- De noodzaak van een functionerend Constitutioneel Hof
- Cyborg-kakkerlakken en killer-robots: Duitsland ontwerpt de oorlog van de toekomst
- Rijstmagnaat Radjie moet binnen twee weken Stalweide ontruimen
- Steeds minder bewolking door de dag
- Gouden sieraden en diamanten buitgemaakt bij gewapende overval op zakenpand
- Column: Beachvolleybal tour
- Inflatie weer in de lift: Prijzen stijgen met 2% in juni