SEOB: Economie trekt langzaam aan
17 Mar, 16:43
foto
De goudprijzen hebben het hoogste niveau bereikt. Olieprijzen gaan neerwaarts. (Bron: CBvS)


De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) heeft in het 9e bulletin dat onlangs is verschenen, aangegeven dat de economische bedrijvigheid langzaam aantrekt. Dit is vanaf augustus 2023. De maandelijkse index van economische activiteit (MEAI) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) schat de groei in oktober 2023 op 0,5%. Het IMF verwacht een groei van 2,1% in 2023 terwijl deze zal versnellen naar 3% in 2024. De groei werd vooral gedreven door de horeca-gerelateerde sectoren.

De rondhoutproductie en luchttransport droegen ook bij aan de economische expansie. De MEAI toont daarentegen
aan dat activiteiten in de handelssector terugliepen in deze periode. Er was in oktober 2023 ook een krimp op te merken in de goudproductie. Mijnbouwexporten stijgen flink met meer dan US$ 90 miljoen in het 3e kwartaal van 2023 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. 

Terwijl goudprijzen in 2023 het hoogste niveau ooit bereikten – ongeveer US$ 2.150 per oz in december 2023 – zijn olieprijzen reeds enkele maanden op een neerwaarts pad. Vanwege de gunstige goudprijzen steeg de exportwaarde van goud in het 3e kwartaal, ondanks de krimp in productievolumes.

Hoewel de economische bedrijvigheid op gang komt, is dit nog te traag. De SEOB verwacht dat de economie verder zal groeien in 2024. De beleidsmakers hebben een belangrijke rol om het economische klimaat gezond te houden waardoor het investeerdersvertrouwen toeneemt.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April