Argentinië: Obligatieruil van $65 miljard schuldenlast te verlichten
12 Mar, 02:52
foto
Een bankbiljet van duizend Argentijnse peso's wordt getoond in een winkel in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


De Argentijnse regering heeft maandag een enorme vrijwillige schuldenruil gelanceerd van de peso en een aantal aan de dollar gekoppelde instrumenten die in 2024 aflopen. De stap is een poging om de terugbetalingen terug te dringen te midden van een grote economische crisis die het Zuid-Amerikaanse land teistert.

De schuld, die vijftien verschillende instrumenten omvat met een totale waarde van ongeveer 65 miljard dollar, kan volgens de regering worden ingewisseld voor nieuwe inflatiegerelateerde instrumenten met vervaldata variërend van 2025 tot 2028.

"De in aanmerking komende effecten in handen van de publieke en private sector voor de swapoperatie, bedragen zo'n 55 biljoen Argentijnse pesos ($64,86 miljard)", zei een overheidsbron, eraan toevoegend dat 70% van de looptijden in handen was van de publieke sector.

Argentijnse staatsobligaties, die dit jaar een opleving vertoonden, gedreven door de hoop van de markt op de hervormingen en fiscale verkrapping van de nieuwe libertaire president Javier Milei, daalden maandag met gemiddeld 0,5%.

De overheid heeft het veilingproces maandagochtend geopend en sluit het dinsdagavond.. Vrijdag vindt de afhandeling van de ontvangen en gegunde biedingen plaats.

Ezequiel Zambaglione van het lokale investeringsplatform Balanz zei dat de ruil een test was voor het vertrouwen van investeerders in de overheid en dat een sterke acceptatie de markten verder zou kunnen stimuleren.

"Als er sprake is van aanzienlijke steun van de particuliere sector, zou dit een positieve impact kunnen hebben op dollarobligaties en aandelen, omdat het een weerspiegeling zou zijn van het feit dat het economische programma aan geloofwaardigheid blijft winnen", zei hij.

Milei worstelt met het herstel van de economische stabiliteit met harde bezuinigingen en kostenbesparingen, die het begrotingsevenwicht hebben helpen verbeteren, maar de groei en de economische activiteit hebben getemperd.

Het graanproducerende land kampt ook met een inflatie van meer dan 250%, armoede die oploopt naar 60%, uitgeputte deviezenreserves van de centrale bank en een groot aantal valutacontroles om de omstreden peso te beschermen.

In een interview op maandag zei Milei dat zijn plan voor een 'nultekort' dit jaar niet onderhandelbaar is, ook al wordt hij geconfronteerd met moeilijke gesprekken met wetgevers en gouverneurs om zijn economische hervormingsplannen vooruit te helpen. Hij voegde eraan toe dat maart een 'gecompliceerde' maand zou kunnen zijn.

"Als we de inflatie temmen en de valutacontroles ongedaan maken, zal de economische activiteit zich herstellen", zei hij tegen de lokale media, eraan toevoegend dat hij ernaar streefde de controles tegen "halverwege het jaar" te ontrafelen.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April