Venezuela houdt op 28 juli presidentsverkiezingen
07 Mar, 22:23
foto
María Corina Machado (l), de tegenstander van president Nicolás Maduro is uitgesloten van deelname aan de verkiezingen op 28 juli. (Foto's: Reuters)


Venezuela heeft aangekondigd dat het op 28 juli presidentsverkiezingen zal houden – maanden eerder dan verwacht. Er wordt algemeen verwacht dat president Nicolás Maduro, die al elf jaar aan de macht is, zich herkiesbaar zal stellen. Zijn tegenstander, María Corina Machado, mag haar ambt niet uitoefenen wegens vermeend financieel wangedrag, wat zij ontkent.

Vorig jaar kwamen de regering en de oppositie in het land overeen om in 2024 verkiezingen te houden en internationale waarnemers uit te nodigen.

De verkiezingen van 2018 – toen Maduro tot winnaar werd uitgeroepen – werden algemeen afgedaan als vrij noch eerlijk.

De aankondiging van de verkiezingsdatum werd dinsdag gedaan door de Nationale Kiesraad van Venezuela (CNE). CNE-hoofd Elvis Amoroso zei dat de raadsleden unaniem 28 juli hadden gekozen uit bijna 30 andere mogelijke data.

"We gaan presidentsverkiezingen houden en ik ben er zeker van dat het volk opnieuw een grote overwinning zal behalen", zei hij tegen persbureau AFP.

Kandidaten kunnen zich tot 25 maart aanmelden.

De vervroegde verkiezingsdatum laat de Venezolaanse oppositie wellicht weinig tijd over om een potentiële vervanger voor Machado te kiezen. Ondanks het verbod is ze campagne blijven voeren en is ze vastbesloten zich kandidaat te stellen.

In 2023 ondertekenden de regering en de oppositie een overeenkomst die een deel van de basis legde voor de erkenning van de verkiezingen van 2024 door beide partijen.

Na het akkoord versoepelde de VS de sancties tegen de Venezolaanse oliesector. De beperkingen waren opgelegd na wat Washington noemde 'onwettige' verkiezingen in 2018.

In januari dreigde Washington de sancties opnieuw in te voeren, nadat het Hooggerechtshof van Venezuela een verbod op oppositiekandidate Machado had gehandhaafd.

Venezuela beschikt over de grootste bewezen oliereserves ter wereld.

Washington heeft er alle belang bij om stappen te ondersteunen die de crisis in Venezuela verlichten, aangezien de erbarmelijke toestand van de economie van het land meer dan zeven miljoen Venezolanen ertoe heeft aangezet te emigreren, waarvan velen naar de VS zijn vertrokken.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April