Peru: Premier neemt ontslag nadat opname met vrouw is gelekt
06 Mar, 12:50
foto
Alberto Otárola was iets meer dan een jaar premier. (Foto: Reuters)


De Peruaanse premier Alberto Otárola is afgetreden vanwege beschuldigingen dat hij heeft geprobeerd zijn invloed aan te wenden om een vrouw te helpen lucratieve overheidscontracten binnen te halen. Het schandaal escaleerde vorige week toen een Peruaanse tv-zender audiofragmenten uitzond van wat volgens hem gesprekken tussen de twee waren.

Otárola (57) heeft elk wangedrag ontkend.

Er is een formeel onderzoek gestart naar de beschuldigingen.

Volgens het Panorama-programma, dat de clips dit weekend voor het eerst uitzond, is de vrouw waarmee Otárola spreekt de 25-jarige Yaziré Pinedo. De vrouw heeft naar verluidt  twee contracten gekregen in 2023 voor werk bij het ministerie van Defensie, wat haar in totaal 53.000 sol (US$14.000) opleverde.

Otárola was de Peruaanse minister van Defensie tot eind 2022, toen president Dina Boluarte aantrad en hij promotie maakte.

In de audiofragmenten is te horen hoe Otárola zijn liefde voor de vrouw verklaart en haar vraagt hem haar cv te sturen. De opmerkingen lijken in tegenspraak te zijn met een verklaring die hij voorafgaand aan hun vrijlating heeft afgelegd, namelijk dat hij Pinedo slechts één keer tijdens een bijeenkomst had ontmoet.

Ze vertelde dinsdag aan de Peruaanse omroep Canal N dat ze eerder een korte relatie met hem had gehad.

Beiden hebben gezegd dat de audio-opnamen afkomstig waren van gesprekken in 2021 – voordat Otárola minister werd.

Niettemin eiste president Boluarte dat hij vervroegd zou terugkeren van een officieel bezoek aan Canada, en zijn ontslag volgde.

"Degenen die mij altijd uit de regering hebben gewild... hebben niet eens geaarzeld om een audiofragment te monteren met het verhulde doel mijn imago te beschadigen", zei Otárola in zijn ontslagrede.

Onder degenen die hij ervan beschuldigd deel uit te maken van een complot om hem te schande te maken, bevindt zich voormalig premier Martín Vizcarra, die op sociale media zei dat hij de 'waanvoorstellingen' "sterk verwierp".

Volgens de Peruaanse wet moeten alle achttien leden van het Peruaanse kabinet Otárola volgen en hun ontslag indienen, maar de president heeft de keuze om hen opnieuw te benoemen als zij dat wenst.

De Peruaanse regering is geen onbekende in opschudding. Boluarte heeft sinds haar machtsovername opdracht gegeven tot verschillende kabinetsherschikkingen, terwijl ze probeert de oppositie tegen haar leiderschap te onderdrukken.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April