Esajas: Bepalingen btw-wijzigingswet onuitvoerbaar
Belastingdeskundige Stanley Esajas vindt dat de gewijzigde btw-wet niet zo gemakkelijk uitvoerbaar is. De gewijzigde wet treedt op drie verschillende data in werking: 6 september,
1 oktober en 1 november 2023. Bij de inwerkingtreding worden bepalingen in de btw-wet gewijzigd overeenkomstig
de gewijzigde wet die op 1 september is goedgekeurd en 5 september is afgekondigd. "De wijzigingswet is een hoogstand van slechte wetgevingstechniek", zegt Esajas tegen Starnieuws. De bepalingen zijn volgens hem onuitvoerbaar.
De wijzigingswet wijzigt de btw-wet betreffende (1) administratieve bepalingen, (2) definities van differentiaties (transacties die niet onder het standaard tarief van tien procent vallen) en (3) de bijlagen waarin differentiaties zijn opgesomd. "De wijzigingswet heeft bepalingen die de wetgever in haar naar-wijsheid-strevende-dwaling heeft ingevoegd om de inwerkingtreding van individuele differentiaties te verschuiven van de dag na afkondiging naar een andere datum. Alsof dat een betere verdeling van de belastingdruk voor de samenleving zou creëren. Deze bepalingen zijn zeer ondoordacht en niet uitvoerbaar. Ze zijn ook betreurenswaardig aangezien de wetgever zeer bewust was van volledig uitgewerkte en toegelichte alternatieven die een betere verdeling van de belastingdruk en betere werking van de btw-wet bewerkstelligen", stelt Esajas.
De wijzigingswet is een hoogstand van slechte wetgevingstechniek. Artikel I-F van de wijzigingswet voegt een nieuwe bepaling toe aan de op 1 januari inwerking getreden btw-wet. Deze bepaling stelt dat bijlage 2 inwerking treedt vandaag, 1 oktober, en bijlage 4 inwerking treedt op 1 november. "Maar die bijlagen waren reeds in werking getreden op 1 januari 2023. Wat de wetgever probeert te zeggen is dat de gewijzigde bijlagen van de wijzigingswet op genoemde data van kracht worden in de btw-wet."
Artikel I-G van de wijzigingswet voegt een nieuwe bepaling toe aan de op 1 januari in werking getreden btw-wet die stelt dat het nultarief voor de verhuur van woningen onder bijlage 1 post C van de btw-wet vervalt op 1 november 2023. "Maar in de nieuwe bijlage 1 van de btw-wet per 6 september 2023 komt post C niet meer voor. Deze zaken moeten in de wijzigingswet geregeld worden; niet in de tekst van de btw-wet."
Esajas: "Je kan wat hoofdpijn krijgen van zoveel onkunde. Als je het allemaal leest is de situatie per 6 september als volgt:
Bijlage 1 (belastingsubsidies en privileges) wordt gewijzigd op 6 september 2023. Alle belastingsubsidies (nultarieven) behalve de privileges verdwijnen. De oude bijlage telt van post a tot en met t. De nieuwe bijlage telt van post a tot en met c (niet dezelfde post c als verhuur van woningen).
Bijlage 1 (belastingsubsidies en privileges) wordt gewijzigd op 6 september 2023. Alle belastingsubsidies (nultarieven) behalve de privileges verdwijnen. De oude bijlage telt van post a tot en met t. De nieuwe bijlage telt van post a tot en met c (niet dezelfde post c als verhuur van woningen).
Bijlage 2 (kostprijsverhogende vrijstellingen) wordt gewijzigd 1 oktober 2023. Sommige nultarieven van de bijlage 1 per 1 januari komen terug als kostprijsverhogende vrijstellingen per 1 oktober. Sommige vrijstellingen per 1 januari gaan naar standaard tarief per 1 oktober 2023.
Bijlage 4 (vijf procent tarief) wordt gewijzigd per 1 november 2023. Sommige vervallen nultarieven van bijlage 1 komen op 1 november terug onder het 5% tarief. De 5% tarieven per 1 januari gaan naar het standaard tarief van 10% per 1 november."
Wanneer volksvertegenwoordigers en beleidsmakers zeggen dat de wet van kracht is en moet worden nageleefd moeten zij uitleggen wat dat betekent voor de periode vanaf 6 september, stelt Esajas. Huishuur, pinautomaten, ziektekosten, levensverzekeringen, basisgoederen etc. zijn per die datum niet gedifferentieerd. Zij vallen dus onder het standaard tarief (10%). De nieuwe bijlagen die in werking moeten treden op 1 oktober en 1 november zouden dan sommige van deze standaard tarieven terugbrengen onder vrijstellingen en het 5% tarief. Dit is niet uitvoerbaar. Dus de wet wordt nu al 'aangehouden' tenzij al deze mensen boetes krijgen, voert de belastingdeskundige aan.
"Ik heb veel respect voor het belang van legitimiteit in de belastingheffing. We kunnen daar meer van gebruiken. Maar dat vergt ook goede wetgeving en een gedegen kwaliteitsproces. Daar heeft het in de verschillende iteraties van de btw-wet aan ontbroken. Ik heb daarmee nog niets gezegd over de inhoud, kwaliteit en rechtvaardigheid van de wetgeving zelf.
"We moeten dus niet te stoer praten over de geldigheid van de wet. De essentie van de vakbondseis, voor zover ik het begrijp, is uiteindelijk dat verhogingen op nutsvoorzieningen en brandstof niet door gaan en dat alternatieven worden uitgewerkt die de belastingdruk beter verdelen en ook de 60% norm van het IMF halen. Het IMF vraagt ook aan de regering dat partijen (regering, vakbonden, werkgevers) binnen het land tot een consensus komen die IMF kan beoordelen. Dus dit is ook geen IMF probleem", meent Esajas.
Documenten:
Vandaag
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers