Recensie: Het Suriname Dagboek
Albert Helman in 'De Stille Plantage'.
Recensie: Merijn de Boer: Het Suriname Dagboek
In de voetsporen van Albert Helman
De auteur (hierna: Merijn) las in de Groene Amsterdammer een advertentie waarin gegadigden werden gezocht voor een avontuurlijke en literaire reis door het binnenland van Suriname. Hij belde toen direct naar het telefoonnummer; het bleek te gaan om een door de stichting vrienden van Lou Lichtveld betaalde reis van drie weken door het oerwoud van Oost-Suriname.
De expeditie was bedoeld om meer bekendheid te creëren voor het leven en werk van Lou Lichtveld, die in 1955 diezelfde reis had gemaakt. De man aan de lijn heet Maurits Blomhert. Toen laatstgenoemde hoorde dat Merijn zelf schrijver en redacteur van beroep was vroeg hij hem of hij bereid was een reisverslag te maken. Merijn antwoordde bevestigend. Blomhert verklaarde dat hij vanwege gezondheidsredenen niet mee kon.
De reis is geïnspireerd op een verslag van Helman uit de jaren vijftig: Het eind van de kaart. Aan Merijn werd toegezegd dat hij zijn reisgenoten zou ontmoeten via de reisleider genaamd Eljaar Altevocht. Laatstgenoemde belde hem op en zij spraken af elkaar op de luchthaven te ontmoeten. Pas in het vliegtuig ontmoette hij Eljaar. Laatstgenoemde vertelde dat de reis naar het binnenland 21 dagen zou duren. Na aankomst vertrokken zij naar hun hotel: Eco Resort in Paramaribo waar zij de rest van het gezelschap zouden ontmoeten.
De afspraak was dat Eljaar de gids zou zijn en Merijn zou vertellen over Albert Helman met het accent op diens reisverslag. Nadat Merijn zijn praatje over de reis gehouden had en vertelde over de ontberingen die hen te wachten stonden, bleven er uiteindelijk maar zeven personen over die aan de tocht zouden participeren: Eljaar, Merijn, Andre, Tonnie en haar man Sjors, Julius en de dames Liselot en Francine. Verder de gids Enzio, autochtone kenner van het binnenland, die later de hoofdgids zou blijken te zijn. De avontuurlijke reis begon te Leonsberg in een bootje die hen in 8 uur tijd naar Moengo zou brengen. Via de Commewijne en daarna de Cottica bereiken ze uiteindelijk Moengo. Hier overnachten zij in het in vervallen staat verkerende Casablanca gebouw. Helman had tijdens zijn reis ook hier gelogeerd en was toen lovend over de luxueuze locatie.
De reis werd voortgezet per taxi richting Albina met de bedoeling in Saint Laurent de nacht door te brengen zoals Helman dat ook had gedaan. In Albina werd in een bootje de Marowijnerivier overgestoken naar Saint Laurent. De echte reis zou de volgende dag beginnen over de Marowijnerivier. Eljaar maakt in Saint Laurent een ongelukkige duik waardoor hij in het ziekenhuis belandde en uitgeschakeld is voor verdere deelname aan de expeditie. De reis over de Marowijne wordt voortgezet met zeven personen.
Na het wegvallen van Eljaar verwerft Enzio het gezag over de groep. Hij straalt rust uit en heeft een innemende lach. Na een enerverende dag over vele soela’s wordt het ook de dames Liselot en Francine teveel en haken zij af. Er blijven vijf reizigers als diehards over. Zij zullen de avontuurlijke doch niet ongevaarlijke reis met vele ongemakken maar wel het genot van het betoverende natuurschoon voleindigen. Verrassend zijn de beschrijvingen over het leven in de diverse ‘gouddorpen’ o.a. Benzdorp. Cafés, restaurants maar ook bordelen tieren daar welig. Het transport over de wegen geschiedt per ATV (quad). Opvallend is dat de betaling van goederen en diensten niet in geld maar grammen goud wordt uitgedrukt.
Voor zover ik kan oordelen zijn de beschrijvingen van de auteur geheel waarheidsgetrouw. Ik draag de overtuiging dat de auteur wel zelf de reis gemaakt heeft maar dat zijn personages voor een belangrijk deel gefictionaliseerd zijn. Het romantisch gedeelte is de beschrijving van de (hopeloze) liefde van Merijn voor een jonge culturele antropoloog die hij in Apetina tegenkomt en meeneemt op zijn terugreis. Zijn geliefde heet Noor en zijn verliefdheid is zo diepgaand dat hij veranderd lijkt te zijn in een Noorman!
Carlo Jadnanansing
Vandaag
-
19:02
Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
-
18:20
Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
-
17:44
Juiste kaart Suriname
-
17:00
Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
-
15:25
Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
-
14:07
Respect voor alle moeders
-
13:13
President brengt ode aan moeders
-
12:53
Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
-
10:51
India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
-
09:29
Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
-
08:50
SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
-
06:52
Wat moet er veranderen?
-
04:54
Regen en onweer op Moederdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
-
00:58
Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
-
00:00
Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning