W’o set’ en, na drie jaren
Na drie jaren van de algemene verkiezingen mag wel geconcludeerd worden dat het volk niet alleen goed gepakt, maar ook goed misleid is. Inmiddels is zelfs de regering vergeten wat haar eigen aanpak zou zijn. Het Herstel- en Stabilisatieplan is goed gefaald. De eerste overeenkomst met IMF is mislukt. Er wordt nu weer onderhandeld. De uitvoering en realisatie van de begroting van deze regering laat veel te wensen over. De resterende twee jaren krijgen we een andere aanpak. Door de regering is een beleidsdocument voor de periode 2023–2025 goedgekeurd. Dit beleidsdocument zal worden uitgevoerd richting verkiezingen. Wat gebeurt dan met de nieuwe overeenkomst die men probeert te sluiten met IMF? Is dan de voordialoog van de president niet een afleider? Uiteindelijk dienen toch de voorwaarden en eisen van IMF uitgevoerd te worden, anders komt er geen geld binnen.
Allereerst werd in 2020 door de huidige regering de governmenttake verhoogd, daarna weer de wisselkoers gedevalueerd. In januari 2021 werd de solidariteitsheffing geïntroduceerd. De inkomsten-, loon- en omzetbelasting werden verhoogd. Ook werd stapsgewijs de subsidies van verschillende parastatalen, ziekenhuizen, tehuizen en dergelijke verminderd en afgebouwd. Er werd een begin gemaakt met de afschaffing van de subsidie voor de nutsvoorzieningen. Allemaal maatregelen die flink de inflatie omhoog stuwde en de staatskas dik spekte.
Volgens de president zou er uiterlijk 9 juni 2021 zowel op financieel als sociaal gebied verlichting te merken zijn. Zijn uitspraken gedaan in het programma “Welingelichte kringen” werd breed geciteerd. “Men gaat boos en jaloers worden en zich afvragen van waar Chan met dat geld komt” waren letterlijk zijn woorden. Voordat de koers in juni 2021 werd losgelaten, werd er nog eens 3 keren gedevalueerd. Dienovereenkomstig werd de douanekoers verhoogd. De Open Markt Operatie werd geïntroduceerd, waarmee de algemene banken voor bijkans SRD 3 miljard zijn bevoordeeld.
De kosten van telecommunicatie, brandstof, meel en dies meer, zijn allemaal marktconform verhoogd. De vermindering van subsidie voor boot- en busvervoer en intrekken van Bazo-kaarten, waren allemaal onderdeel van het beleid. Ook de introductie van BTW dit jaar en nog veel meer maatregelen om op te sommen.
Dan nog is er niet genoeg geld in de staatskas om de problemen van het volk op te lossen.
De realiteit is dat vanaf augustus 2020 tot en met december 2022 de regering Santokhi SRD 44,09 miljard aan overheidsinkomsten heeft ontvangen, in vergelijking met de regering Bouterse die de laatste vijf jaren van zijn regeertermijn maar SRD26,14 miljard aan inkomsten had (zie tabellen Overheidsfinanciën 2015 – 2022). De maatregelen van de huidige regering hebben wel veel meer geld in het laatje gebracht maar geen oplossing, noch minder ontwikkeling voor het volk.
In 2021 en 2022 was de jaargemiddelde inflatie 59,1 om 52,4%. Suriname behoort onder deze regering tot de top tien landen met de hoogste inflatie in de wereld. Dit ook nog met een IMF programma. Het volk is met dit beleid enorm verarmd, de koopkracht is vernietigd en lokale bedrijven zijn kapot gemaakt.
De aangekondigde maatregelen van de regering waaronder afschaffing subsidie elektriciteit en water, zal de inflatie verder omhoog stuwen. Ook de negatieve gevolgen van de governmenttake, die vanaf 27 mei met gemiddeld 15% is verhoogd, zal haar tol eisen op de reeds kapot geslagen koopkracht.
Als deze regering, met de geplande maatregelen, nog in de overgebleven twee jaren voor de verkiezingen wat veranderingen of verbeteringen teweeg zal kunnen brengen voor het volk, is sterk te betwijfelen. Met argumenten als “ is de vorige regering”, “is een vereiste van IMF”, “het is Corona”, “het is Rusland”, “no las bribi” en “er is licht in de tunnel” zullen de resterende twee jaren ook voorbij gaan. Het pad van verarming van het volk, zal in de naam van “stabiliteit en groei”, braaf worden gevolgd.
Gewezen DNA-lid
Vandaag
-
14:07
Respect voor alle moeders
-
13:13
President brengt ode aan moeders
-
12:53
Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
-
10:51
India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
-
09:29
Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
-
08:50
SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
-
06:52
Wat moet er veranderen?
-
04:54
Regen en onweer op Moederdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
-
00:58
Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
-
00:00
Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning