Besluit CHof en wijziging van de Kieswet
Recent heeft een commissie onder leiding van mr. Hans Lim A Po een advies/verslag uitgebracht aan de president met betrekking tot wijziging van het kiesstelsel, waarbij er enkele modellen zijn voorgesteld die uiteindelijk in een conceptwet verwerkt moeten worden. Deze modellen hebben elk als uitgangspunt om elk district 1 of 2 zetels toe te wijzen en de restzetels dan via landelijke evenredigheid te doen kiezen. Het laat zich al raden dat ook dit in strijd zal zijn met het bovengenoemde. Wat is de ratio achter de toekenning van de zetels aan elk district? Heeft men wel degelijk rekening gehouden met het oordeel van het CHof? Het Hof heeft immers in zijn oordeel aangegeven dat "het huidige kiesstelsel niet voldoet aan een rechtvaardig kiesstelsel met name als het komt op de gelijkwaardigheid van de stemmen." Dit gaat veel verder dan het principe van 'one man, one vote'. Uitgaande van de verkiezingsresultaten van mei 2020 had men in het district Wanica bijkans 13.000 stemmen nodig om 1 zetel te bemachtigen en in Coronie slechts 1.050, terwijl bij volledige landelijke evenredigheid een zetel bijkans 7.500 stemmen "waard" was. Is het met deze cijfers dan nog rechtvaardig om met een gemengd systeem, als voorgesteld, de verkiezingen in te gaan?
In punt 10.2 van zijn besluit overweegt het CHof dat een kleine afwijking van het cijfermatige op het eerste gezicht geen schending van het gelijkheidsbeginsel oplevert en dat van een kleine afwijking sprake is als het verschil in bevolkingsomvang, tussen het kleinste en het grootste (kies)district, niet groter is dan 10%. In dat geval wordt vermoed dat er sprake is van gelijkheid. Nemen we nu ons grootste kiesdistrict, Paramaribo met ongeveer 166.100 kiesgerechtigden in 2020, dan zou een afwijking met het kleinste kiesdistrict inhouden dat dat kiesdistrict, met de 10% norm die het Hof stelt, ongeveer 149.490 kiesgerechtigden zou moeten hebben. Tellen we alle kiesgerechtigden van de districten, bij de verkiezingen van 2020 exclusief Wanica, bij elkaar op dan komen we op een totaal van nog geen 125.000 kiesgerechtigden. Suriname telde bij de verkiezingen van 2020 ongeveer 383.300 kiesgerechtigden. Dat de verdeling van de kiesdistricten niet gemakkelijk zal gaan, staat buiten kijf. Daarbij zullen de grotere districten (Paramaribo en Wanica) in kleinere kiesdistricten moeten worden verdeeld, zodat de 10% regeling niet wordt overschreden. Zonder dit alles zal het niet mogelijk zijn om de voorgestelde modellen van gemengde systemen toe te passen zonder dat er in strijd met het besluit van het CHof wordt gehandeld. Bovendien zal dit alles een hels karwei opleveren en zal het bij de verkiezingen een ware organisatorische en financiële nachtmerrie blijken te worden. Het toekennen van zetels zal dan per kiesdistrict moeten plaatsvinden en niet per district. Er zullen dan minder zetels overblijven om via de landelijke evenredigheid te laten kiezen als we daarbij blijven vasthouden aan een parlement van 51 leden.
Wellicht ligt de oplossing verpakt in artikel 61 van de Grondwet: "… een stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en voorkeursstemmen per district". De meest voor de hand liggende optie is dan om Suriname als 1 kiesdistrict te beschouwen en de verkiezingen als zodanig te laten plaatsvinden. Nergens is aangegeven dat zulks niet is toegestaan. De vertegenwoordiging per district op de kandidatenlijst zal dan afhangen van partijpolitieke voorkeuren en principes van degenen die de kandidaten voordragen en de kandidatenlijsten opstellen. Het probleem met het gewicht van de uitgebrachte stemmen is dan ook direct opgelost.
Mr. Jerrel N. Rambhadjan
Vandaag
-
10:51
India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
-
09:29
Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
-
08:50
SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
-
06:52
Wat moet er veranderen?
-
04:54
Regen en onweer op Moederdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
-
00:58
Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
-
00:00
Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning