VS verhoogt rente ondanks onrust banken
Maar het waarschuwde ook dat de gevolgen van de bankfaillissementen de economische groei in de komende maanden kunnen schaden.
De Fed heeft de financieringskosten verhoogd in een poging de prijzen te stabiliseren. Maar de sterke stijging van de rente sinds vorig jaar heeft geleid tot spanningen in het banksysteem.
Twee Amerikaanse banken - Silicon Valley Bank en Signature Bank - gingen deze maand failliet, mede door problemen veroorzaakt door hogere rentetarieven.
Autoriteiten over de hele wereld hebben gezegd dat ze niet denken dat de mislukkingen de wijdverbreide financiële stabiliteit bedreigen en de aandacht moeten afleiden van pogingen om de inflatie onder controle te krijgen.
Vorige week verhoogde de Europese Centrale Bank haar beleidsrente met 0,5 procentpunt.
De Bank of England neemt donderdag haar eigen rentebesluit, een dag nadat uit officiële cijfers bleek dat de inflatie in februari onverwachts omhoog schoot naar 10,4%.
De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zei dat de Fed gefocust bleef op haar inflatiestrijd. Hij beschreef de Silicon Valley-bank als een "uitbijter" in een overigens sterk financieel systeem. Maar hij erkende dat de recente onrust de groei waarschijnlijk zal vertragen en dat de volledige impact nog onduidelijk is.
Economische impact
Prognoses van de bank laten zien dat ambtenaren verwachten dat de economie dit jaar slechts met 0,4% zal groeien en in 2024 met 1,2%, een scherpe vertraging ten opzichte van de norm - en minder dan ambtenaren in december hadden voorspeld.
De aankondiging van de Fed verzachtte ook eerdere verklaringen die zeiden dat "voortdurende" renteverhogingen nodig zouden zijn in de komende maanden.
In plaats daarvan zei de Fed: "Enige aanvullende beleidsversteviging kan gepast zijn".
De bewegingen "geven duidelijk aan dat de Fed nerveus is", zei Ian Shepherdson, hoofdeconoom bij Pantheon Macro-economie.
De renteverhoging van woensdag is de negende op rij door de Fed. Het verhoogt zijn belangrijkste rentetarief tot 4,75%-5%, een stijging ten opzichte van bijna nul een jaar geleden - het hoogste niveau sinds 2007.
Hogere rentetarieven betekenen dat de kosten om een huis te kopen, te lenen om een bedrijf uit te breiden of andere schulden aan te gaan, stijgen.
Door dergelijke activiteiten duurder te maken, verwacht de Fed dat de vraag zal dalen, waardoor de prijzen zullen afkoelen. Dat is begonnen op de Amerikaanse huizenmarkt, waar de aankopen het afgelopen jaar sterk zijn vertraagd en de mediane verkoopprijs in februari lager was dan een jaar geleden - de eerste dergelijke daling in meer dan tien jaar.
Maar over het algemeen heeft de economie beter standgehouden dan verwacht en blijven de prijzen sneller stijgen dan de 2% die als gezond wordt beschouwd.
De inflatie, het tempo waarmee de prijzen stijgen, steeg met 6% in de 12 maanden tot februari. De kosten van sommige artikelen, waaronder eten en vliegtickets, stijgen nog sneller.
Vóór de bankfaillissementen had Powell gewaarschuwd dat ambtenaren de rentetarieven mogelijk hoger moesten opdrijven dan verwacht om de situatie onder controle te krijgen.
Uit de projecties van banken blijkt dat beleidsmakers verwachten dat de inflatie dit jaar zal dalen, maar minder dan een paar maanden geleden werd verwacht.
Toch voorspellen ze rentetarieven van ongeveer 5,1% eind 2023 - ongewijzigd sinds december - wat impliceert dat de Fed op het punt staat binnenkort te stoppen met het verhogen van de rente.
Powell beschreef het effect van de recente onrust als het "equivalent van een renteverhoging". Hij zei dat de Fed haar beleidsrente mogelijk minder agressief kan verhogen als de onrust in het financiële systeem banken ertoe aanzet de kredietverlening te beperken en de economie sneller vertraagt.
Maar hij herhaalde dat de Fed haar inflatiestrijd niet zou schuwen. "We moeten de inflatie terugbrengen tot 2%", zei hij. "Er zijn echte kosten verbonden aan het terugbrengen tot 2%, maar de kosten van falen zijn veel hoger."
Vandaag
-
12:53
Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
-
10:51
India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
-
09:29
Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
-
08:50
SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
-
06:52
Wat moet er veranderen?
-
04:54
Regen en onweer op Moederdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
-
00:58
Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
-
00:00
Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning