CFATF: Nog bergen werk te verzetten rond witwassen
04 Feb 2023, 05:48
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (midden) bijgestaan door deskundigen die zich bezighouden met de aanbevelingen van de CFATF. (Foto: René Gompers)


Suriname moet in korte tijd heel veel werk verzetten als het effectief wil zijn tegen het witwassen, terrorisme financiering en proliferatie (spreiding van massavernietigingswapens). Van de 40 aanbevelingen waaraan men moet voldoen om deze typen van criminaliteit te bestrijden, heeft het land slechts één in orde (compliant). 9 zijn redelijk in orde en de overige 30 gedeeltelijk of helemaal niet in orde. Dit blijkt uit een recent Mutual Evaluation Report (MER) van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF).

"We hebben laag gescoord als het gaat om effectiviteit, handhaving, regelgeving die ontbreekt of niet volwaardig is en aanvulling behoeft," licht minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, bijgestaan door functionarissen die zich bezighouden met het het Anti-witwas en Financial Compliance beleid, op een persconferentie toe. Door harde inzet en discussies is voorkomen dat het land op de greylist terecht is gekomen, benadrukt Roy Baidjnath Panday, voorzitter Anti Money Laundring Project Implementation Unit. De gevolgen daarvan zijn net zo erg als wanneer het land op een blacklist zou staan, geeft hij aan.

Suriname voldoet wel helemaal aan aanbeveling nummer 34: Guidance and Feedback. "Dit betekent dat de communicatie tussen de belanghebbenden goed is," licht Shakuntala Gangadin-Algoe toe. Zij vertegenwoordigt de Centrale Bank van Suriname en is ondervoorzitter van de Anti Money Laundering Committee. Het is bekend wat de vereisten zijn en wat er  verwacht wordt." Suriname doet het redelijk goed (lagerly compliant) op het gebied van statistieken, (elektronische) overmakingskantoren en het bijhouden van cliëntendossiers. Aanbevelingen waarvan het land deels of niet compliant zijn onder andere 'Politically Exposed Persons', sancties op financiële transacties die te maken hebben met terrorisme of proliferatie. Er zijn nieuwe wetten nodig of bestaande moeten aangepast worden."  

De MER heeft ook 6 actiepunten aanbevolen waaraan direct gewerkt moet worden. Amoksi en zijn team geven aan dat  die worden meegenomen in een strategisch plan en de National Risk Assesment (NRA) rapport. Benadrukt is dat er gewerkt wordt om bij de volgende vergadering over de MER in november later dit jaar, beter voor de dag te komen. Amoksi en de aanwezigen geven aan dat voor de MER is afgerond en gepubliceerd, er heel wat werk is verzet. Daardoor zijn 3 van de aanbevolen actiepunten ondertussen al in orde gemaakt. Ook het samenvoeging van de wetten Identificatie Dienstverleners en de wet Melding Ongebruikelijke Transacties moeten risico's voorkomen. Vorige week is er een overeenkomst gesloten met de Kroll Risk and Financial Advisory Solutions, een Amerikaanse onderneming die zal helpen met het versterken van het financieel systeem.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April