Regering gaat uitvoering maatregelen koersbeheersing strak trekken
18 Jan 2023, 14:44
foto
President Chan Santokhi op een vandaag gehouden persconferentie.


De koersontwikkelingen houden niet alleen de samenleving wakker, maar ook president Chan Santokhi en zijn regeerteam. Santokhi gelooft dat als alle overeengekomen maatregelen integraal en in samenhang worden uitgevoerd, de koers beheersbaar kan worden gemaakt. Niet iedereen heeft zich gehouden aan de gemaakte afspraken om de maatregelen door te voeren, zei de president vanmorgen op een persconferentie waar hij zijn reis naar India heeft besproken.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) kan niets doen aan de koers, omdat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) erop staat de koers door vraag en aanbod tot stand te laten komen. Het fonds wil een zwevende koers en geen gefixeerde koers door de CBvS. De regering is in gesprek met het IMF om daar wijziging in te brengen. "Laten we de maatregelen integraal implementeren, dan gaat u zien dat de koers zich gaat stabiliseren," zei hij.

Het staatshoofd antwoordde op vragen dat het IMF-programma moet worden uitgevoerd om de economie te doen herleven, "maar niet eenieder houdt zich aan de regels." Zo moet de deviezencommissie effectiever optreden. Als dialoog niet lukt, dan zullen sancties moeten worden opgelegd.

Santokhi legde uit dat bijvoorbeeld de commissie die toezicht moet houden op de retentiestortingen, effectief bezig is en iedereen zich aan de afspraken houdt, er genoeg dollars zullen zijn om aan de behoeften van de samenleving te voldoen. Er zal dan genoeg zijn voor de import van medicijnen en andere benodigdheden. Ofschoon de regering vindt dat de CBvS meer mandaat moet krijgen om de koers aan te pakken, heeft het IMF daar een ander standpunt over. Het staatshoofd merkte opdat er geen plannen zijn om de douanekoers te verhogen. Prioriteit van de regering is beheersing van de koers en de prijzen in de winkels, opdat de rust in de samenleving terugkeert.

Advertenties