In memoriam etaleur-decorateur Ro Khemradj
Khemradj kreeg al na afloop van de twee theoretische jaren zijn diploma met lof uitgereikt. Het derde praktijkjaar en het vierde examenjaar met een stage waren overbodig bevonden aangezien hij had bewezen al een ervaren en zeer creatieve etaleur-decorateur te zijn. Het beroep leerde hij bij de firma Kirpalani aan de Maagdenstraat, waar hij als jongeman zijn eerste baan kreeg als assistent. Door zijn opvallende creaties kreeg Khemradj van Kirpalani een opleiding aangeboden te Trinidad. Die wees hij af, omdat zijn echtgenote erop aandrong dat hij zich liever in Nederland verder kon bekwamen. In 1967 vertrok het net getrouwde echtpaar met de boot naar het moederland.
De eerste opvang was een zus van mijn oom in Den Helder. Hij reisde die twee jaar, elke dag met de trein naar Utrecht – twee uur heen en twee uur terug – om onderwijs te volgen in vakken als esthetica, reclame- en etaleerkunde, verkoopbevordering, kleurenleer, natuur- en scheikunde, technologisch onderzoek en tekenvakken. De opleiding werd betaald door een warenhuis in Den Helder waar Khemradj in dienst kwam na zijn vestiging in de marinestad. Ook daar was men onder de indruk van zijn vaardigheden. Met zijn cum laude-diploma op zak, verhuisde Khemradj later naar Tilburg waar hij een betere baan vond bij een groter warenhuis met veel meer uitdagingen. Tot dat Kersten-directeur Jos de Kraker hem via het bedrijfsnetwerk in Nederland op het spoor kwam.
Khemradj werkte tot 1992 voor Kersten met op de Reclameafdeling andere bekende creatieve collega’s, zoals Piem Reiziger, Henna Bruning, chef van de Reclame-afdeling, en Gerold Febis die op radio en televisie de stem was van ‘meneer Kersten’. Toen Kemradj aan de slag ging, transformeerde hij de etalages aan de Steenbakkerijstraat en aan de Domineestraat met de nieuwe inzichten die hij in Nederland had opgedaan. Hij doorbrak zelfs een taboe in Suriname door dameslingerie te etaleren. Dit zorgde voor nogal wat deining in de samenleving. Kenmerkend voor zijn werk was vooral het gebruik van typische Surinaamse voorwerpen zoals een wasplank of een zinken bekken en vooral donkergekleurde etalagepoppen. De Surinaamse twist stond bij hem hoog in het vaandel. Op de bodem van een etalage lag savannezand en op echte boomstammen en takken werd de allernieuwste zwemkleding uitgestald. Colakreek kwam in beeld.
Vooral in de avond waren de etalages van ‘meneer Kersten’ een bezienswaardig uitje in de binnenstad van Paramaribo. Door de fraaie verlichting werden de uitgestalde producten, zoals een nieuwe stereo-installatie, de allernieuwste dames- en herenkleding of dat fraai bankstel van Vergo, begerenswaardig. Veel gezinnen droomden voor het glas – zonder diefijzer in die tijd! – en het werk van Khemradj bevorderde spaarzin, zodat die nieuwe stereo-installatie gekocht kon worden. Er was een uitdaging in het leven. Dat was de maatschappelijke waarde. Zijn werk bracht mensen ook op nieuwe ideeën om bijvoorbeeld hun huis anders in te richten of een praktisch gebruiksvoorwerp aan te schaffen.
Door de financieel-economische crisis in Suriname, besloot het gezin van Ro Khemradj in 1990 naar Nederland te verhuizen. De heer Leckie, die toen directeur van Kersten was, wist mijn oom nog twee jaar te behouden voor het bedrijf. Daarna sloot hij zich aan bij zijn gezin, dat zich inmiddels in Tilburg had gevestigd. Zoals mijn oom als etaleur-decorateur in Suriname heeft kunnen werken behoort tot het verleden, net zoals het gerenommeerde warenhuis.
roy.khemradj@gmail.com
Vandaag
-
10:51
India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
-
09:29
Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
-
08:50
SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
-
06:52
Wat moet er veranderen?
-
04:54
Regen en onweer op Moederdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
-
00:58
Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
-
00:00
Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning