Biden: Moord op leider al-Qaida is lang gezochte 'gerechtigheid'
02 Aug 2022, 10:45
foto
President Joe Biden spreekt op maandag 1 augustus 2022 vanaf het Blue Room-balkon van het Witte Huis in Washington, terwijl hij aankondigt dat een Amerikaanse luchtaanval al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri in Afghanistan heeft gedood. (Foto via AP)


President Joe Biden kondigde maandag aan dat al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri is omgekomen bij een Amerikaanse drone-aanval in Kabul. Het is een operatie die volgens hem gerechtigheid en hopelijk nog een maatregel tot afsluiting van het proces heeft opgeleverd voor de families van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten.

De president zei in een avondtoespraak vanuit het Witte Huis dat Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen al-Zawahri volgden naar een huis in het centrum van Kabul waar hij zich met zijn gezin verstopte. De president keurde de operatie vorige week goed en deze werd zondag uitgevoerd.

Al-Zawahri en de bekendere Osama bin Laden beraamden de aanslagen van 9/11 die veel gewone Amerikanen hun eerste kennis van al-Qaida brachten. Bin Laden werd op 2 mei 2011 in Pakistan gedood tijdens een operatie uitgevoerd door US Navy Seals na een jacht van bijna tien jaar.

Wat Al-Zawahri betreft, zei Biden: "Hij zal Afghanistan nooit meer, nooit meer toestaan ​​om een ​​veilige haven voor terroristen te worden, want hij is weg en we gaan ervoor zorgen dat er niets anders gebeurt." Hij voegde eraan toe: "Deze terroristische leider is niet meer."

De operatie is een belangrijke overwinning voor de regering van Biden, slechts 11 maanden nadat Amerikaanse troepen het land verlieten na een oorlog van twee decennia.

De aanval is uitgevoerd door de CIA, volgens vijf mensen die bekend zijn met de zaak en die spraken op voorwaarde van anonimiteit. Noch Biden, noch het Witte Huis hebben de betrokkenheid van de CIA bij de aanval aangehaald.

Biden bracht echter in zijn opmerkingen hulde aan de Amerikaanse inlichtingengemeenschap en merkte op dat "dankzij hun buitengewone doorzettingsvermogen en vaardigheid" de operatie een succes was.

De dood van Al-Zawahri elimineert de figuur die meer dan wie ook Al-Qaeda heeft gevormd, eerst als plaatsvervanger van Bin Laden sinds 1998, daarna als zijn opvolger. Samen richtten hij en Bin Laden de wapens van de jihadistische beweging op de Verenigde Staten en voerden de dodelijkste aanval ooit op Amerikaanse bodem uit: de zelfmoordkapingen van 11 september.

Het huis waar Al-Zawahri zich bevond toen hij werd vermoord, was volgens een hoge inlichtingenfunctionaris eigendom van een topmedewerker van hooggeplaatste Taliban-leider Sirajuddin Haqqani. De functionaris voegde er ook aan toe dat een grondteam van de CIA en luchtverkenningen uitgevoerd na de drone-aanval de dood van al-Zawahri bevestigden.

Een hoge regeringsfunctionaris die verslaggevers over de operatie informeerde op voorwaarde van anonimiteit, zei dat er "nul" Amerikaans personeel in Kabul was.

Tijdens de 20-jarige oorlog in Afghanistan hebben de VS Al-Qaida als doelwit genomen en versplinterd, waardoor leiders onderduiken. Maar het vertrek van Amerika uit Afghanistan afgelopen september gaf de extremistische groepering de kans om weer op te bouwen.

Amerikaanse militaire functionarissen, waaronder generaal Mark Milley, voorzitter van de gezamenlijke stafchefs, hebben gezegd dat al-Qaida zich probeerde te herstellen in Afghanistan, waar het te maken kreeg met beperkte bedreigingen van de nu regerende Taliban. Militaire leiders hebben gewaarschuwd dat de groep er nog steeds naar streeft om de VS aan te vallen.

Na zijn moord onderstreepte het Witte Huis dat al-Zawahri een gevaarlijke figuur was gebleven. De hoge regeringsfunctionaris zei dat al-Zawahri was doorgegaan met het geven van "strategische richting", waaronder het aandringen op aanvallen op de VS, terwijl hij zich ondergedoken had. Hij had ook voorrang gegeven aan leden van het terreurnetwerk dat de Verenigde Staten de "primaire vijand" van Al-Qaeda blijven, zei de functionaris.

Ayman al-Zawahri van al-Qaida is te zien tijdens een uitzending op 20 juni 2006 in Islamabad, Pakistan. Al-Zawahri, de hoogste leider van Al-Qaida, is door de VS gedood bij een drone-aanval in Afghanistan. (Foto: AP)

De aanvallen van 2001 op het World Trade Center en het Pentagon maakten van Bin Laden Amerika's vijand nr. 1. Maar hij had het waarschijnlijk nooit kunnen uitvoeren zonder zijn plaatsvervanger. Bin Laden voorzag al-Qaida van charisma en geld, maar al-Zawahri bracht de tactieken en organisatorische vaardigheden die nodig waren om militanten te smeden tot een netwerk van cellen in landen over de hele wereld.

Amerikaanse inlichtingendiensten zijn al jaren op de hoogte van een netwerk dat al-Zawahri helpt bij het ontwijken van Amerikaanse inlichtingendiensten die op hem jagen, maar hadden pas de afgelopen maanden een kraal op zijn mogelijke locatie.

Eerder dit jaar vernamen Amerikaanse functionarissen dat de vrouw, dochter en haar kinderen van de terreurleider waren verhuisd naar een onderduikadres in Kabul, volgens de hoge regeringsfunctionaris die verslaggevers inlichtte.

Ambtenaren kwamen er uiteindelijk achter dat al-Zawahri ook in het onderduikadres van Kabul was.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May