Met oog op coronavirus: Luchthaven heeft bodyscan
04 Mar 2020, 12:43
foto
De bodyscans op de Johan Adolf Pengel luchthaven moeten ervoor zorgen bij binnenkomst van reizigers eventuele besmette personen gelijk in beeld komen. Minister Antoine Elias heeft gisteren ook de screening gedaan.


De eerste van tien bodyscans is geactiveerd op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven. Alle arriverende passagiers zullen langs de bodyscan gaan, die de lichaamstemperatuur van de voorbijgangers meet. De bodyscan is een van de maatregelen die de autoriteiten hebben getroffen om het coronavirus bij binnenkomst direct aan te pakken. Wereldwijd is het virus al opgedoken in meer dan 50 landen. In de regio zijn er gevallen genoteerd in Brazilië, Sint Maarten en Santo Domingo. Het aantal besmettingen wereldwijd zit tegen de 90.000.

Tot nog toe zijn er geen geregistreerde gevallen Covid-19 in Suriname, weet minister Antoine Elias van Volksgezondheid te vertellen bij terugkomst uit Barbados. Hij heeft er samen met Volksgezondheid-directeur Cleopatra Jessurun een speciale Caricom-top over het nieuwe coronavirus in de regio bijgewoond. Op de bijeenkomst hebben regionale leiders een protocol aangenomen om de regio te beschermen tegen het oprukkende Covid-19.

Waarnemend directeur van NV Luchthavenbeheer, Timothy Mendoza, zegt dat de luchthaven bereid is alle ondersteuning te bieden aan de gezondheidsautoriteiten om zoveel mogelijk te proberen het virus buiten Suriname te houden. De eerste bodyscan is op de luchthaven geplaatst omdat de meeste passagiers daar het land binnenkomen. Alleen uit Nederland, waar het virus ook is opgedoken, komen per week negen vluchten. Ook de andere entreepoorten zullen worden voorzien van een bodyscan. Het Staatsziekenfonds heeft toegezegd om vijf thermo guns te schenken waarmee de temperatuur van de passagier op een afstand al kan worden gescand. Ook Luchthavenbeheer doet een duitje in het zak met acht thermo guns. Twee hiervan zijn al in gebruik. Als er een verdacht geval is, zal zo een passagier verder begeleid en behandeld worden.

Jessurun zegt dat Suriname één van de weinige landen is dat besloten heeft om de Port Entree Screening te doen. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert deze screening wel aan. Als de temperatuur van de passagier hoog is, is er sprake van koorts. Daarop zal de persoon apart genomen worden en zal er ondervraging plaatsvinden, geeft de directeur de procedure aan. "Van personen die op een vlucht zitten met een reisgeschiedenis uit één van de risicogebieden, krijgen we dan een melding. Met 18 landen hebben we een lokale transmissie. En via deze transmissie krijgt Suriname de melding over ‘the person of interest’."  De Immigratiedienst, Port Health Officers krijgen dan een melding van zo een persoon. Jessurun benadrukt dat deze 18 landen niets met de risicogebieden te maken hebben. Na de ondervraging wordt de persoon opgehaald door de ambulance en afgevoerd naar een isolatieruimte waar een test wordt gedaan. Deze testen worden gedaan in het Centraal Laboratorium van het BOG en in het lab van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. In afwachting op het resultaat van de test, blijft de persoon in isolatie. De test wordt twee keer uitgevoerd ter confirmatie”, zegt Jessurun.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April