Pride Month officieel gestart; Matie-award uitgereikt
07 Oct 2019, 02:24
foto
Brian van het Kruis en Dèborah Sjak-Shie hebben zaterdag de Matie-award ontvangen. Dit als dank voor hun ondersteuning aan de LGBT-gemeenschap. (Foto's: René Gompers)


De Pride Month is zaterdag op De Pier van hotel Torarica officieel gestart. Voor hun grote inzet en steun aan de LGBT gemeenschap, zijn er dit jaar Matie-awards uitgereikt aan Dèborah Sjak-Shie (Sjak Shie Coaching and Training) en Brian van het Kruis (Zus & Zo). De awarduitreiking is onderdeel van de openingsceremonie van de Pride Month. Matie is de afkorting voor Milestone Achieved Towards Internalizing Equality.   

Deze maand gaat de LGBT community de samenleving nog meer bewust maken over de groep. Het is ook bedoeld om anderen die nog 'in de kast zitten' te helpen eruit te komen. “Pride month, dat is omdat ondanks mensen zeggen dat we heel veel rechten hebben in Suriname als LGBT gemeenschap, zijn we nog lang niet waar we moeten zijn,” geeft Sherwien Vreeswijk, hoofdcoördinator van de Pride Month aan. “Het gaat om zichtbaarheid, over bewust zijn, voor gelijke rechten.”

Vreeswijk en Mitchel Sewkaransing, voorzitter van het LGBT platfrom, hebben in hun toespraken aangegeven dat het soms heel moeilijk kan zijn om uit de kast te komen. De 24-jarige Sewkaransing, deelt mee dat hij vaker van huis is weggelopen, omdat hij zich niet altijd thuis voelde. “Ik was 17 toen ik merkte dat ik anders was, ik werd voor het eerst verliefd op een jongen,” vertelt hij. “Ik vroeg me af waarom, want het kon niet zo zijn, de samenleving en religie zeggen dat het niet mag en kan. Je gaat twijfelen aan jezelf, maar het neemt tijd voordat je jezelf accepteert. Het heeft voor mij twee jaar geduurd om mezelf te accepteren. In 2016 ben ik uit de kast gekomen.”  Niet alleen in Suriname, ook in Nederland, waar men veel vrijer is over seksuele geaardheid, geeft Vreeswijk aan.

Na de toespraken en optredens is het tijd voor het bal. Het optreden van Jayden, gestoken in zijn hoge rode hakken, is in de smaak gevallen. Ondertussen wordt het langzaam drukker op De Pier. Sommige bezoekers zijn flink uitgedost. Tuxedo's, hoge hakken, elegante avondjurken of flamboyant. De dj weet de mensen op de dansvloer te houden. Velen kunnen zichzelf zijn, zonder ‘judgement’ van buiten. 'We are family' is het thema van de Pride Month dit jaar. Een familie waarbij men zich zelf kan zijn, benadrukken de sprekers.  

“Er zijn nog steeds mensen die zichzelf niet kunnen zijn,” haalt Vreeswijk aan. “Gays worden nog steeds beledigd, vernederd en niet iedereen kan aan werk komen. Daar strijden we voor. We willen laten zien dat we één Suriname vormen, dat we één gemeenschap zijn. We kunnen niet vergeten worden.” De Pride Month wordt afgesloten met de Pride Walk op 26 oktober. Daarvoor zijn er nog de Pride Stories en een discussieavond, een We Are Family Day en een internationaal LGBT-filmfestival. 

De Pride walk groeit zo hard dat het opvalt in de regio, merkt Vreeswijk op. “De Guyanezen en Frans-Guyanezen komen nu geregeld met steeds grotere groepen. Het kan in hun land niet zo groots gevierd worden. Ik hoop voor de toekomst dat wij in Suriname de grootste Pride Walk van de regio hebben. Zodat men kan zien dat Suriname een land is waar je geaccepteerd bent, gewoon jezelf kan zijn, dat je hier niet bang hoeft te zijn. Surinamers zijn over het algemeen tolerant, er zijn natuurlijk een paar gevallen. Die zullen er altijd zijn, maar het enige wat we kunnen doen, is doorgaan.” 

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April