Nieuwe storm bedreigt Bahama’s
13 Sep, 14:33
foto


Er zijn tropische stormwaarschuwingen aangekondigd voor de Bahama's, die vorige week zwaar zijn getroffen door orkaan Dorian. De aangekondigde storm zal op sommige delen van de archipel maar liefst 152 mm regen laten vallen, meldde het National Hurricane Center (NHC) vanmorgen in New York.

Het heeft een maximale windsnelheid van 45 kilometer per uur, net onder tropische stormniveaus, en beweegt zich met een snelheid van ongeveer 9,6 km per uur naar het noordwesten de richting van Florida of de Golf van Mexico op. Volgens het NHC zal de storm naar verwachting de komende 48 uur sterker worden en uitgroeien tot een tropische depressie of een tropische storm.

Als de storing compacter en sterker wordt, zal het Humberto worden genoemd en de achtste benoemde storm zijn in het Atlantische orkaanseizoen dat iets actiever is dan normaal. "Op de voorspelde route wordt verwacht dat het systeem vandaag over de centrale en noordwestelijke Bahama's beweegt, en langs of over de oostkust van Florida op zaterdag- en zaterdagavond," zei het NHC in zijn laatste advies.

Het systeem bevindt zich direct boven het deel van de Bahama's dat het hardst is getroffen door Dorian. De eilandennatie worstelt nog steeds met zich te herstellen van die storm, die over de Bahama's bleef hangen als een orkaan van categorie 5 met windsnelheden van 289 km per uur. Minstens 50 mensen zijn overleden door Dorian, honderden worden vermist en de eilanden Abaco en Grand Bahama zijn verwoest.

Duane Sands, minister van volksgezondheid van de Bahama's, zei op woensdag dat teams met getrainde reddingshonden uit de Verenigde Staten, Canada en België steeds meer dode lichamen blootleggen onder het puin. In een land waar 80 procent van het landoppervlak minder dan 10 meter boven zeeniveau ligt, werden mensen geconfronteerd met "een 6m diepe oceaan in hun achtertuin", zei Sands.