Kwetsbaar strand monding Nickerierivier 'ontgonnen'
11 Sep 2019, 00:04
foto
De beheersdaden op het 'strand' in de monding van de Nickerierivier zijn al weken aan de gang. (Foto's: Lorenzo Ramcharan)


Bij de monding van de Nickerierivier worden al geruime tijd beheersdaden uitgevoerd door touroperator en ondernemer Lorenzo Ramcharan. De autoriteiten hebben hem aangezegd te stoppen met de werkzaamheden. In het weekend heeft de ondernemer nog een beach party georganiseerd op een stuk strand dat zich vormt door de fragiel herstellende mangrovebegroeiing. Door graafwerkzaamheden en ‘opruimingsactiviteiten’ heeft de ondernemer de kwetsbaarheid van het gebied alleen maar vergroot. Hydroloog Siewnath Naipal die zich inzet voor behoud van de mangrovebegroeiing heeft zich al georiënteerd. “De natuur moet niet kaalgeplukt worden,” zegt hij aan Starnieuws.

De ondernemer is zijn activiteiten begonnen in afwachting op zijn vergunning voor het gebied dat valt onder het Ramsar-verdrag. Professor Naipal zegt dat het nog erg moeilijk is om een duidelijke prognose te maken van de situatie omdat er “klimaatsveranderingen zijn, zeespiegelstijgingen en veranderingen in stroompatronen waarvan we wijs gebruik moeten maken.” Zonder een direct antwoord te geven wat de effecten van de activiteiten van de ondernemer zijn voor het kwetsbaar gebied, zegt Naipal dat natuurbehoud belangrijk is en dat er op verantwoorde wijze gebruik van moet worden gemaakt, zodat er langdurig gebruik van kan worden gemaakt.

Hij heeft zo op het eerste gezicht aanbevelingen gedaan om de risico’s van het kwetsbaar milieu te minimaliseren. Deze negatieve gevolgen kunnen worden verminderd worden met onder andere een STU. De kust kan dan beter worden verdedigd en zand en strandaanwinst kan beter worden beheerst. Ook de golfenergie kan worden beheerst en afzetting van sedimenten kan bevorderd worden om de kust te bevorderen, zegt Naipal. Voor Naipal is het van belang dat het stukje strand op een juiste en verantwoorde manier wordt gebruikt. Als dit niet zal gebeuren, dan kan het averechts werken, meent de professor. Hij stelt dat het rivierwater nu rustig is, maar in de maanden december tot maart is het water erg onstuimig. “Ik heb hints gegeven, zodat er zodanig gewerkt kan worden dat er ook mangrove groei plaatsvindt, afwas tegengegaan kan worden en tegelijkertijd mensen kunnen genieten van een stukje strand en natuur.”

Ramcharan zegt aan Starnieuws dat hij al twintig jaar touroperator is. Hij heeft nationale als internationale tours georganiseerd. “Dit stukje was gewoon een inham met modder. Ongeveer vier jaren terug ontstond het zandgedeelte, nu het zogenaamde strand. Niemand heeft er iets meegedaan en ik wil het maken tot een recreatieoord, waarbij de natuur behouden wordt.” Hij merkt op dat hij zelfs wil meewerken aan alle voorstellen die er zijn om de natuur te behouden en te bevorderen. “Ik heb wat kampen opgezet en heb een vergunning aangevraagd. Ik wil niet eens grondhuur, maar gewoon bruikleen met toestemming. Als ik dood ben, neem ik niets mee. Alles blijft hier, maar ik moest alle werkzaamheden stoppen, terwijl ik gratis werk hier verricht”, zegt Ramcharan.

Volgens hem betalen de bezoekers geen ‘koperen cent’ voor de plek. Hij was bezig palen te heien, zodat het zwemgebied afgebakend kan worden en zwemmers niet in de diepte zullen verdwijnen. Ramcharan wilde voor de vrouwelijke bezoekers een toilet bouwen, maar die werkzaamheden zijn stopgezet. Hij doet er alles aan om zijn beheersdaden te vergoelijken en zegt dat hij niet aan de natuur komt, maar “slechts blijft op het zandgedeelte.”

"De natuurbomen zijn langs het water en daar kom ik echt niet aan. Ik ben zelfs van plan om zelf mangrove- en parwabomen te planten om de kust tegen afwas te beschermen. De aanloop van mensen is groot. Op de zondag hadden we meer dan 600 man hier. Niet iedereen kan het zich permitteren om af te reizen naar het binnenland om een strand op te zoeken. Daarnaast zal hiermee het toerisme worden bevorderd”, pleit Ramcharan die zijn aanvraag voor het gebied heeft ingediend. Zijn activiteiten hebben vele wenkbrauwen doen fronsen. Hij heeft wekenlang beheersdaden gepleegd, alvorens er werd ingegrepen. Zijn aanvraag voor het gebied wordt met argusogen gevolgd.

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April