Bond Zorghotel wil zachte landing leden
24 Jun, 22:46
foto
AWB-voorzitter Armand Zunder (l) en bestuurslid Donovan Grep tijdens een persconferentie over de ontwikkelingen bij het Zorghotel. (Foto: René Gompers)


De Algemene Werknemersbond (AWB) wil in het geval van het NRC Zorghotel, een “zachte landing” voor de 46 werknemers die ontslagen zullen worden. Vanaf woensdag zullen er acties gevoerd worden bij het Zorghotel. De bond is er zeer ontstemd over dat er ontslagvergunningen worden aangevraagd, terwijl de gesprekken nog gaande zijn en er nog geen overeenstemming is bereikt over cruciale zaken.

Bestuursleden van de AWB hebben op een persconferentie, bij het hoofdkwartier van de Progressieve Werknemersbond (PWO), uitleg gegeven over de problemen waarmee hun leden zijn geconfronteerd. Ook is aangegeven op welke manieren zij tot een oplossing wil komen. Er is gesproken over de kwesties Zorghotel en de 16 ontslagen bij uitzendbureau Isoper NV. De bond stelt dat de ontslagen bij Isoper ongegrond zijn en vecht het besluit aan. Op de persconferentie waren er ook arbeiders van beide bedrijven aanwezig.

Ondernemer Redjinder Thakoersingh die US$ 12 miljoen in het zorgproject heeft gestopt, houdt het voor gezien. Het RCR Zorghotel bood kwalitatieve hoge medische zorg aan. Het gebouw is ondertussen aan de overheid verkocht voor SRD 50 miljoen. De nieuwe eigenaar is ook van plan om van daaruit hoogwaardige zorg te gaan verlenen. Het is niet duidelijk of de 46 personen de overstap zullen maken naar de overheid. De vakbond heeft een toezegging gehad van minister Antoine Elias van Volksgezondheid, informeren de bestuursleden. Wat dat precies inhoudt, wordt “vanwege de gesprekken die nog gaande zijn” niet prijsgegeven.

“Er is een ontslagaanvraag voor iedereen die in het ziekenhuis werkt,” zegt AWB-voorzitter Armand Zunder. De mensen zijn nog in dienst, maar het bedrijf is bezig af te bouwen, verduidelijkt hij. “Het bedrijf komt in een sterfhuis terecht. En daar worden er handelingen gepleegd om niet door te starten, maar om de medewerkers een ‘soft landing’ te laten maken. Dit is een bestaande constructie en we gaan hem hier toepassen.”

De AWB wil zorgen voor een goede ‘exit’ van de werknemers. Onderdelen zoals de opgebouwde rechten waaronder pensioenen, wil de bond goed geregeld zien, omdat die dreigen te vervallen. Voor de maand mei was het salaris niet gegarandeerd. Maar door bemiddeling van minister Elias is het uiteindelijk betaald. Voor juni is er weer geen garantie. De bond wil zekerheid hebben voor de leden.

Bestuurslid Donovan Grep is zeer gebelgd over de ontslagaanvraag. “We zijn vanaf het begin bezig met de directie te praten over deze onderdelen,” merkt hij op. “Je kunt geen ontslag aanvragen, terwijl we nog geen akkoord hebben bereikt. Je komt onbetrouwbaar over. Terwijl wi e taki da yu e go na bakanti fu go suku a ontslag gi den mang. So so fa yu kan grati kmopo vrij.” Zunder benadrukt dat de bond niet het gevoel heeft dat hij te maken heeft met een malafide ondernemer. De bond gelooft nog steeds in een oplossing door dialoog. Maar vanaf woensdag gaat Grep acties leiden. Hoe die er uit gaan zien, is niet meegedeeld.

René Gompers