Vraag naar lichaamstechnologie neemt toe in Suriname
21 Jun 2019, 17:43
foto
Medewerkers van Trustbank Amanah volgen de ‘Yoga for Business’, een yogales op de werkvloer geleid door Amin Dankerlui van Art of Living  Suriname. (Foto: Ranu Abhelakh)


We gebruiken de technologieën als smartphone, smart tv of ipad, dus waarom zou je de lichaamstechnologie niet ook willen gebruiken, stelt Amin Dankerlui, country coördinator van Art of Living (AoL) Suriname. “Yoga is de technologie bedoeld voor het menselijk welzijn.” De behoefte voor yoga op de werkvloer neemt toe in Suriname, merkt hij op.  “Bedrijven hebben graag productieve, gezonde en gemotiveerde employees.” 

Stel je open voor het nieuwe, begint Dankerlui zijn yoga kennismakingssessie donderdag op de werkvloer van Trustbank Amanah. Het is één van de ‘Yoga for Business’, gratis yogalessen van uur op de werkvloer, die AoL samen met Yoga Peetha Happiness Centre de afgelopen drie dagen hield. De yogadocenten gingen naar verschillende organisaties om deze menselijke technologie te introduceren onder het personeel. “Leidinggevenden zien yoga als een andere tool om het welzijn van hun medewerkers te bevorderen”, licht Dankerlui het initiatief toe. 

“Human capital is de belangrijkste factor voor ons. Wij investeren in onze mensen, want gezonde en gemotiveerde mensen presteren ook beter”, vindt Rick Soedamah, Chief Commercial Officer (CCO) van Trustbank Amanah. Zij grepen de aanbieding dan ook met beide handen aan. In elke organisatie is er sprake is van werkdruk, stress van deadlines en drukke periodes, waarmee je groei en successen kunt halen, zegt Cherryl Moentari, Communication Coördinator. “Soms kan dit leiden dat je de balans in jezelf verliest, je strest, krijgt een uitbarsting op de werkvloer of een burn-out”. 

Uitlaatklep
En een van de manieren om balans voor je lichaam een geest te creëren is om rustig met jezelf te zijn, vindt Moentari, bijvoorbeeld door even diep in- en uitademen. “Als mens heb je een uitlaatklep nodig en het is wetenschappelijk bewezen dat yoga die balans in onszelf brengt, zegt Soedamah. “Als werkgever willen wij onze mensen triggeren van ey dit is er ook nog”. 

Tussen de opgeschoven bureaus, leggen de bankmedewerkers hun matjes neer. Dankerlui stelt een basisregel voor hij de les start. “Respecteer je lichaam, ken je limieten en doe alleen na, wat je lichaam aankan.” De yogasessie bestaat uit een simpele ademhalingstechniek, lichaamsoefeningen, enkele yogaposes en een korte meditatie. “Door deze gezamenlijke activiteit leren mensen elkaar anders kennen, de saamhorigheid en collegialiteit nemen toe”, deelt Dankerlui zijn ervaring uit zulke sessies.

Ambtenarij toont belangstelling
Dankerlui merkt dat de behoefte voor yoga op de werkvloer toeneemt in Suriname. “Elk bedrijf heeft graag productieve, gezonde en gemotiveerde employees.” In het begin toonden scholen en het bedrijfsleven interesse in de yogales. Nu komt die belangstelling vanuit de ambtenarij die om reguliere sessies op de werkvloer vraagt.” 
In 2017 hield de organisatie de eerste ‘yoga for business’ gehouden. Een activiteit die speciaal rond de viering van de Internationale Yoga Dag is. “Wij proberen met verschillende activiteiten een zo breed mogelijk publiek te bereiken conform de visie van onze grondlegger Sri Sri Ravi Shankar.” Via de introductiesessie kunnen personen direct de mentale voordelen van yoga ervaren, als verbeterde focus, kalmte van geest, meer energie en frisheid. 

Thema 2019 ‘Climate Action’
De Verenigde Naties (VN) heeft 21 juni uitgeroepen als de Internationale Yoga Dag. Dit is de dag van de zonnewende, de langste dag in het jaar, waarbij het zonlicht langer over de aarde valt. Het thema dit jaar is ‘Climate Action’. De VN gelooft dat we het bewustzijn over klimaatacties kunnen verhogen door het beoefenen van yoga. De interne balans tussen lichaam en geest creëert ook harmonie tussen onszelf en de natuur. Veel menselijke acties veroorzaken schade aan de planeet, wat resulteert in een drastische verandering van de klimatologische omstandigheden, meent de VN.

Dwars door alle lijnen
De viering is een wereldwijde activiteit, die dwars door politieke, religieuze en etnische lijnen loopt. Hier en daar bestaat nog enige wantrouwen over yoga. Mensen koppelen de beoefening aan religie, geeft Dankerlui toe. “Yoga is onderdeel van het Hindoeïsme, dat een levenshouding is en geen religie”, benadrukt hij.  “Wij leven in een globaliserende wereld waar het onvermijdelijk is dat wij leren over de goede dingen en aspecten van elkaars cultuur en die overnemen. Waarom zou je dan iets, als yoga dat zoveel voordelen heeft op fysiek, mentaal en het spirituele vlak onbenut laten.”

Bij Trustbank Amanah denkt men precies zo! “Ons business model is Islamitisch bankieren, maar wij zijn een Surinaamse bank”, merkt Soedamah op. Zowel het personeels- alsook het klantenbestand is divers. De bank is voornemens om het initiatief van yoga op de werkvloer ter bevordering van het menselijk welzijn, door te geleiden naar andere in de financiële sector. “Wij dienen als voorbeeld, er zijn negen banken en vier zekeraars in het land en de bedoeling is dat men dit ook gaat oppakken. Binnen onze bank is er animo.”, zegt de CCO. 

Viering Wereld Yoga Dag
De Indiase ambassade en haar Swami Vivekandanda Cultureel Centrum (SVCC) startte eerder in de week met hun yoga activiteiten. De kick-off was in het district Nickerie, gevolgd door Saramacca en komende zondag 23 juni is de high light in Paramaribo. In de ballroom van Royal Torarica start de openbare yogasessie om 07.30 uur en zal anderhalf uur duren, vertelt de Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal. Hij verwacht ongeveer 300 deelnemers. 

De SVCC-yogaleraar zal samen met acht studenten het yoga protocol leiden. Belangstellenden kunnen zich voor deze yogasessie registreren via SVCC of de deelnemende yogascholen. De Internationale Yoga Dag wordt vanavond gevierd door Yoga Peetha Happiness Centre met een Make Yoga Fun Class om 18.30 uur en de Brahma Kumaris houdt ‘Raja Yoga’, een meditatie voor iedereen op elk moment, ook om 18.30 uur. In Suriname zijn er iets meer dan 20 yogascholen en disciplines, die verschillende uitingsvormen doceren.
Advertenties