Dekosur gaat geschiedenis herschrijven; SPSB financier
Emancipate yourselves from mental slavery, none but ourselves can free our minds zingt een band voordat Sandew Hira, wetenschappelijk directeur van Dekosur, het podium opgaat. Redemption song is ook het lijflied van het instituut deelt hij mee. “Mental slavery bestaat,” stelt Hira. Een rij van sprekers, illustreert hoe 'koloniaal' een deel van de Surinaamse bevolking nog wel is. “Alles moet uit Holland komen, niets van ons is goed,” haalt onderwijsminister Lillian Ferrier als bijvoorbeeld aan. “Terwijl we zelf heel veel kunnen.”
Dekosur gaat met het herschrijven van de eigen geschiedenis vanuit verschillende perspectieven, trachten Suriname mentaal te dekoloniseren. De geschiedenis is tot nu door de toenmalige kolonisten weergegeven en nog steeds worden zaken op een eurocentrische manier benaderd, geeft Hira aan. “Is Columbus een ontdekkingsreiziger, of een boef en moordenaar? Zijn de 8 decembermoorden gewoon moorden of politiek geweld?” illustreert Hira de meerdere perspectieven waarmee gebeurtenissen beschreven kunnen worden.
“Laten we niet de fout maken om te zeggen dat dekolonisatie anti-Nederland is,” merkt ambassadeur Harvey Naarendorp op, die namens president Desi Bouterse de aanwezigen toesprak. Dekolonisatie is pro Suriname worden op een concrete manier.” Dekosur is ontstaan uit de visies van Melvin Linscheer, Gillmore Hoefdraad en de relatie met de Decolonial International Network (DIN) legt Hira uit. Van Linscheer is het initiatief gekomen om een oplossing te zoeken voor de problemen die de 8 decembermoorden hebben veroorzaakt. Van Hoefdraad het idee om een vervolg te schrijven op het boek Van Priari tot De Kom die tot 1940 de Surinaamse geschiedenis heeft beschreven, geeft Hira aan.
De Surinaamse geschiedenis professioneel vastleggen is een project waar de SPSB achter kan staan, deelt bankdirecteur Ginmardo Kromosoeto. “Op 1 januari bestaat de bank 140 jaar. Wij willen de samenleving iets aanbieden dat generaties meegaat,” geeft hij aan. “Het hoeft niet af te zijn, maar we hebben wel de ‘resources’ apart gezet om dat te doen.” Over hoeveel de bank gaat stoppen in Dekosur laat hij niets los. Hij houdt het op “voldoende om het uit te voeren.”
“Voor de komende drie jaar is het bedrag ongeveer SRD 200.000 per maand. Dat is voor een team van negen mensen, het organiseren van conferenties en andere activiteiten,’ antwoordt Hira op vragen van Starnieuws. “Het is een krap budget maar we moeten ermee werken.” Dekosur gaat naast de zes encyclopedieën die elk 1000 pagina's per stuk gaan beslaan, het boek Van Priarie tot De Kom heruitgeven. Dekosur rekent op steun van de samenleving. Niet perse financieel maar er zijn mensen die zeker heel veel weten over bepaalde gebeurtenissen of culturele activiteiten geeft Hira aan. Dekosur wil ook samenwerken met de Anton de Kom universiteit.
Dekosur heeft twee directeuren. Algemeen directeur is Moejinga Linga-Aboikoni. Het bestuur bestaat voorlopig uit twee personen. De voorzitter is Ellen Naarendorp, de secretaris en penningmeester is Stanley Sidoel. Er wordt naar vervanging gezocht voor Jan Soebhag die in februari is overleden. Hij was penningmeester.
René Gompers
Vandaag
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie