Somohardjo: Deze regering werkt armoede in de hand
02 Apr 2019, 11:21
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo.


De Pertjajah Luhur (PL) heeft geen probleem met het betalen van de waarborgsom, omdat zij nooit minder dan vijf zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen. Voor de jonge en nieuwe partijen is het instellen van een waarborgsom echter zorgelijk, omdat zij mogelijk de financiële middelen niet hebben. De PL is bereid hen een helpende hand te bieden. “Je hoeft niet met ons samen te werken. Maar ook al stem je niet op de PL, stem in ieder geval niet op deze regering. Deze regering heeft armoede in de hand gewerkt.”

Zo luidde de boodschap van PL-voorzitter Paul Somohardjo tijdens een maandag gehouden persconferentie. Hij stelde dat de PL in staat is de 1% waarborgsom te betalen en solvabel is. Maar de nieuwe en jonge partijen mogen zelf aangeven als ze behoefte hebben met de PL te willen praten hierover. “Wij willen de democratie hiermee een voortbestaan geven. Het is ondoenlijk dat je niet mag meedoen aan de verkiezingen omdat je het geld niet hebt”, verklaarde Somohardjo.

Neppe wetten
De politicus noemde de onlangs gewijzigde Kieswet een nepwet, en dat geldt ook voor de Wet Rij- en Voertuigenbelasting. “We gaan niet meewerken aan wetten die nergens op slaan en die veel mazen hebben”, sprak hij. Volgens het Decreet Politieke Partijen is het verboden voor politieke partijen om een pre-electorale samenwerking aan te gaan. “Maar wie gaat me verbieden om op de lijst van NPS, VHP of ABOP te staan? Er zijn al gesprekken gaande. Uiteindelijk willen we die tigri verdrijven, daarvoor maken we ons sterk.” Somohardjo zei dat voor de partij wel belangrijk is dat Kieswet wordt nageleefd. De controlemechanismen spelen een belangrijke rol en dat zijn nou net de zaken waar de politieke organisatie naar kijkt.

Massameeting Nickerie
De PL-voorman zei verder dat in het kader van haar verkiezingscampagne de partij met Pasen Nickerie zal aandoen. Op zaterdag 20 april zal zij een massameeting in Nickerie houden. Somohardjo zei dat de PL in dit district goed is voor ten minste één zetel en wil nu voor de tweede gaan. In dat weekend zal de partij ook de eerste steenlegging doen van een moskee. Tegelijkertijd zal een begin worden gemaakt met de uitbreiding van het bejaardentehuis in het westelijk district. De PL heeft reeds twee bejaardentehuizen, één in Commewijne en één in Nickerie,

Beleidsplan thuiszorg
De partij is ook voornemens om een beleidsplan voor de thuiszorg te maken. “Daarmee slaan we twee vliegen in één klap. PL is niet voor niets de sociale kracht.” Als minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting had Somohardjo zich al sterk gemaakt voor het beleidsplan thuiszorg. Daar wordt nu verder aan gewerkt. De politicus zei tegenover de pers dat het een bijzonder cadeau zou zijn bij zijn afscheid van 50 jaar politiek. Volgens het plan zal werkgelegenheid worden gecreëerd voor drop-outs én krijgen de senioren burgers goede zorg. Thuiszorg Nederland is bereid daartoe de nodige trainingen te geven. “Er is nu wel thuiszorg, maar voor de have-nots bijna niet betaalbaar”, stelde Somohardjo.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April