Duidelijkheid nodig grenslijn met Frans-Guyana
12 Feb, 05:46
foto
Bezittingen Surinamers die het vorige jaar september in brand zijn gestoken door de Fransen.


De commissie 10 oktober 2018 heeft in een open brief aan de regering en De Nationale Assemblee de aandacht gevraagd voor "het onacceptabel en crimineel gedrag van de Fransen tegen Surinamers op de Marowijnerivier". Er moet duidelijkheid komen over de grenslijn, stellen voorzitter Leo Brunswijk en secretaris Ruben Ravenberg. Volgens hen zouden de Fransen weer bezig zijn op de rivier met soortgelijke activiteiten.

"In de maanden september en oktober 2018 hebben de Franse autoriteiten op zeer onnodige dramatische en wrede wijzen, bezittingen van Surinamers op de Marowijnerivier vernietigd. De Fransen gaven aan dat de Surinamers op Frans grondgebied bezig waren met het ontplooien van illegale mijnbouwactiviteiten. Over deze vernielingen zou er een vergadering worden gehouden tussen de Fransen, Surinaamse autoriteiten en het Traditioneel Gezag, maar tot op heden is dat nog niet gebeurd. Als Tribale Volkeren verlangen wij nog steeds naar deze vergadering, zodat wij duidelijkheid kunnen krijgen over o.a. de grenslijn tussen Frans-Guyana en Suriname.

Momenteel plegen de Fransen wederom zeer verwerpelijke ontoelaatbare handelingen tegen de Surinamers in dat grensgebied. Het is gebleken dat diverse personen met hun boten en goederen worden aangehouden aan de Surinaamse zijde. Deze landgenoten worden dan door de Fransen gedirigeerd naar de Franse zijde, alwaar zij letterlijk worden kaalgeplukt van al hun goederen. De Fransen geven aan dat zij er zeker van zijn dat de goederen zijn aangeschaft met inkomens van illegale activiteiten op Frans grondgebied. Van minstens één geval is er volgens informatie aangifte gedaan op het politiebureau Albina. De ontoelaatbare handelingen worden gepleegd door de Franse gewapende troepen die deel uitmaken van de gezamenlijke patrouilles met de Surinaamse gewapende troepen. De situatie is momenteel zeer explosief.

De leden van de Surinaamse gewapende troepen die deel uitmaken van de gezamenlijke patrouilles, zijn letterlijk machteloos tegen de grieven van hun Franse collegae. Ze kunnen de Fransen duidelijk niet tot orde roepen en moeten met lede ogen aanschouwen hoe hun hardwerkende landgenoten op beestachtige wijze worden vernederd. Het is overduidelijk dat de Surinamers binnen de gezamenlijke patrouilles de belangen van hun landgenoten niet kunnen verdedigen, waardoor zij voor Suriname geen toegevoegde waarden hebben binnen de patrouilles.

Wij willen als Tribale Volkeren weten wat er in de overeenkomst staat m.b.t. de gezamenlijke patrouilles. Het is duidelijk dat deze overeenkomst zeer nadelig is voor de landgenoten in het oosten. Wij willen duidelijkheid van de president over deze kwestie, omdat het buitenlandse beleid volgens de grondwet door hem wordt bepaald. De minister van Buitenlandse Zaken hebben we al een poos niet gehoord over deze kwestie. Het lijkt alsof de Surinaamse autoriteiten de Surinamers in het oosten hebben overgelaten aan de grillen van de wrede harteloze en meedogenloze Fransen. Zeker moet de Franse ambassadeur per direct worden ontboden om tekst en uitleg te geven over de nieuwe tactiek die zijn landgenoten toepassen op Surinamers. Voor de Tribale Volkeren zijn de Fransen nu bezig met zeer verwerpelijke criminele handelingen. Er dient een krachtig signaal te komen van de Surinaamse autoriteiten. Indien de Fransen op deze wijze doorgaan is escalatie met alle gevolgen van dien niet uitgesloten.

Wij verzoeken jullie als autoriteiten om een grondig onderzoek in te stellen, waardoor gepaste maatregelen getroffen kunnen worden ter bescherming van land en volk in het oosten des lands. De huidige situatie kan leiden tot ernstige confrontaties, waarvan de gevolgen rampzalig kunnen zijn. De Tribale gemeenschappen willen in alle rust hun leven voortzetten, maar onder de huidige omstandigheden is dat onmogelijk.

Belangstellend uitkijkend naar jullie reacties, verblijven wij in de naam der Tribale Volkeren in Suriname."


Met vriendelijke hoogachting,
Commissie 10 Oktober 2018
Namens deze,
Ing. L. Brunswijk, Voorzitter
Dr. R. Ravenberg, Secretaris