Honderden Hondurezen op weg naar VS
15 Jan, 22:36
foto
Hondurezen nemen deel aan een nieuwe karavaan die op weg is naar de Verenigde Staten. (Foto's: Reuters)


Honderden Hondurese migranten zijn maandag begonnen aan de lange tocht naar het noorden, onderdeel van een nieuwe Amerikaanse caravan die hoopt te slagen. De vorige migrantengolf van Centraal-Amerikanen bleek echter genoeg hindernissen te hebben om de Verenigde Staten (VS) binnen te komen.

Centraal-Amerikaanse migrerende karavanen zijn een cruciaal onderwerp geworden in het debat over het Amerikaanse immigratiebeleid, aangezien president Donald Trump onvermurwbaar is gebleven. Hij blijft erbij dat de migranten de grens niet mogen overschrijden.

Televisiebeelden toonden maandag een paar honderd mensen die ineengedoken zaten in de gewelddadige stad San Pedro Sula. Ze zwaaiden met Hondurese vlaggen toen ze aan een reis begonnen die waarschijnlijk weken of zelfs maanden zal duren om de grens tussen de VS en Mexico te bereiken.

Tussen 600 en 800 zijn Hondurezen hebben zich aangesloten bij de karavaan, volgens een schatting van Miroslava Serpas, hoofd van de migrantenzaken bij het CIPRODEH mensenrechtenonderzoekscentrum dat de groep begeleidt. Een andere migrantenkaravaan verliet Honduras vorig jaar oktober bestaande uit mannen, vrouwen en kinderen. De meesten uit die groep beweerden dat ze op de vlucht waren voor diepgewortelde armoede en bendegeweld in hun thuisland.

Terwijl ongeveer 2.500 mensen uit die karavaan in de Mexicaanse grensstad Tijuana verblijven, zijn volgens Hondurese functionarissen meer dan 7.000 mensen teruggekeerd naar Honduras. "Ik ben vastbesloten om een goede baan te vinden in de Verenigde Staten," zei 24-jarige Darwin Perez die deelneemt aan de nieuwe karavaan. "Het is een moeilijke weg, maar ik hoop dat het hart van president Trump zal verzachten en dat hij niet zo hard zal zijn en ons binnen zal laten", voegde hij eraan toe.

Andere migranten, sommige met echtgenoten en kinderen, weerspiegelden de droom van Perez om werk te vinden in de VS. Trump heeft herhaaldelijk gezworen om de Midden-Amerikaanse karavanen te stoppen, troepen te sturen om de grens te versterken. Hij beschreef de migranten als een binnenvallende troepenmacht.