India: Centrale bankpresident stapt op
10 Dec, 15:12
foto
Urjit Patel, de president van de Centrale Bank van India,, heeft vandaag zijn ontslag ingediend. (Foto: Reuters)


De Centrale Bankpresident van India, Urjit Patel, heeft vandaag, maandag, ontslag genomen om ‘persoonlijke redenen’, zegt de Reserve Bank of India (RBI) in een verklaring. "Om persoonlijke redenen heb ik besloten om onmiddellijk uit mijn huidige functie te stappen", aldus de verklaring.

"Het was een voorrecht en eer voor mij om in de loop der jaren op verschillende manieren in de Reserve Bank of India te kunnen dienen", gaat de verklaring verder. "Ik maak van de gelegenheid gebruik om mijn collega's en directeuren van het RBI-hoofdbestuur te bedanken en wens hen het allerbeste voor de toekomst."

De regering en de RBI hebben wekenlang gevochten om hoeveel autonomie de RBI moet hebben, aangezien de regering van premier Narendra Modi tracht de beperkingen van de kredietverlening te verminderen en toegang te krijgen tot de overtollige reserves van de RBI. Indiase zakelijke dagbladen meldden in de laatste twee maanden dat de regering van Modi nog nooit eerder gebruikte bevoegdheden had gebruikt om minstens drie brieven naar Patel te sturen in een poging de besluitvorming van de centrale bank te beïnvloeden.

De regering zou naar verluidt ontevreden zijn met de RBI over een aantal kwesties, zoals rentetarieven, hoe reserves in te zetten en hoe te reageren op de glijdende roepie van India. De roepie was dit jaar één van slechtst presterende valuta’s van Azië, terwijl de economische groei in het laatste kwartaal is vertraagd tot minder dan acht procent.

In oktober zei de vicepresident van de RBI, Viral Acharya, dat het ondermijnen van de onafhankelijkheid van de centrale bank "potentieel catastrofaal" zou kunnen zijn, omdat de inmenging door de Argentijnse regering in de zaken van haar centrale bank in 2010 – grote verliezen op de financiële markten van die natie veroorzaakte - en dat het een teken was van hoe slecht dingen kunnen worden.

De opmerkingen werden algemeen gezien als een teken dat de RBI zich hevig verzette tegen de druk van de regering om haar beleid te versoepelen en haar bevoegdheden te verminderen voor de algemene verkiezingen die in mei moeten worden gehouden. Hoewel er historisch gezien verschillen bestonden tussen de RBI en de regeringen van het land, zijn de omvang van de breuk en het publieke karakter ervan ongekend.

De RBI is statutair niet onafhankelijk, aangezien de regering de president aanstelt, maar de instelling heeft een ruime autonomie gehad bij het reguleren van de banksector. Het heeft een mandaat om de inflatie binnen een bereik van twee tot zes procent te beheersen, terwijl de economische groeidoelstelling van India in het oog wordt gehouden.