Congo: Ergste Ebola-uitbraak in de geschiedenis
10 Nov, 20:41
foto
De bevestiging van nieuwe Ebola-gevallen is in de afgelopen maand versneld. (Foto: Reuters)


De Democratische Republiek Congo (DRC) wordt geconfronteerd met de ergste Ebola-uitbraak in de geschiedenis van het land, zeggen gezondheidsfunctionarissen.
De aankondiging vrijdag laat kwam te midden van toenemende waarschuwingen dat de situatie zou kunnen verslechteren door aanvallen van gewapende groeperingen en verzet van de gemeenschap in de getroffen gebieden in het oosten van de DRC.


Oly Ilunga Kalenga, de minister van Volksgezondheid van de DRC, heeft in de provincies Noord-Kivu en Ituri in totaal 319 bevestigde en waarschijnlijke gevallen gemeld sinds de uitbraak in augustus bekend werd.

Het cijfer overschrijdt de 318 gevallen die in 1976 werden gedocumenteerd, toen het dodelijke Ebola-virus voor het eerst werd geïdentificeerd in Yambuku, Kalenga zei dat er tot nu toe 198 sterfgevallen zijn geregistreerd in de huidige uitbraak, de 10e van het land. Tussen de doden zijn 35 van de 165 bevestigde gevallen. Van de 284 bevestigde gevallen hebben 97 het overleefd.

"Deze epidemie blijft gevaarlijk en onvoorspelbaar, en we mogen onze waakzaamheid niet laten verslappen," zei Kalenga in een verklaring. "We moeten doorgaan met het volgen van een zeer dynamisch antwoord dat permanente aanpassing en echt ownership op gemeenschapsniveau vereist."

Meest complexe epidemie
Maar de medische respons is gecompliceerd door regelmatige aanvallen door gewapende groeperingen die strijden om controle in de mineraalrijke oostelijke delen van het land. Gezondheidsfunctionarissen hebben ook gevallen van weerstand van de gemeenschap gemeld.

"Geen enkele andere epidemie in de wereld was zo complex als die we momenteel meemaken," zei Kalenga. Volgens de minister worden de teams die reageren op de uitbraak gemiddeld drie of vier keer per week aangevallen, in een ongekend niveau van geweld in vergelijking met de negen voorgaande uitbraken van het land.

"Sinds hun aankomst in de regio zijn de responsteams geconfronteerd met bedreigingen, fysieke aanvallen, herhaalde vernietiging van hun uitrusting en ontvoering," zei Kalenga. "Twee van onze collega's in de Rapid Response Medical Unit verloren zelfs hun leven in een aanval", voegde hij eraan toe.

Toch zeggen ambtenaren dat ze in staat zijn geweest om meer dan 27.000 hoog-risico personen te vaccineren, waarvan minstens de helft Ebola had kunnen ontwikkelen. Ebola wordt verspreid door lichaamsvloeistoffen zoals zweet, speeksel en bloed.

Los daarvan zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze week dat de belangrijkste uitdagingen in de huidige epidemie onzekerheid en wantrouwen van de gemeenschap zijn. "Wanneer er een aanval plaatsvindt, bevriest de operatie (vaccinaties) eigenlijk. En wanneer de operatie stopt, krijgt het virus een voordeel en beïnvloedt het ons op twee manieren", vertelde hij op donderdag aan journalisten in de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, Kinshasa. "De een haalt de achterstand in en de andere, het tweede probleem, is dat er meer gevallen bijkomen omdat we ze niet kunnen vaccineren," zei hij.

De bevestiging van nieuwe gevallen is in de afgelopen maand versneld en een spoedcommissie van deskundigen van de WHO zei in oktober dat de uitbraak waarschijnlijk aanzienlijk verslechterde, tenzij de inspanningen werden opgevoerd.

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April