Lichaamsdelen Khashoggi in koffers weggevoerd
04 Nov 2018, 20:33
foto
Het is nog steeds onduidelijk wat er precies met Jamal Khashoggi is gebeurd. (Archieffoto: Reuters)


Jamal Khashoggi zijn lichaam werd in stukken gesneden en in vijf koffers gestopt nadat hij vorige maand was gewurgd toen hij het consulaat van Saudi-Arabië binnenliep in Istanbul. Onder vermelding van anonieme functionarissen meldt de Turkse pro-overheidskrant Sabah dat de koffers werden meegenomen naar het consulaat van de Saudische consul-generaal bij het consulaat op de dag dat de journalist werd vermoord.

Khashoggi, een criticus van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, ook bekend als MBS, werd op 2 oktober vermoord. De functionarissen zeiden dat Maher Mutreb, Salah Tubeigy en Thaar al-Harbi de drie sleutelfiguren waren van een 15-koppige moordeskader die naar verluidt betrokken was bij het in stukken snijden van het lichaam van Khashoggi en deze uit het huis weg te maken.

Mutreb was een directe assistent van MBS, terwijl Tubeigy het hoofd was van de Saudische Wetenschappelijke Raad van Forensics en een kolonel in het leger van het koninkrijk. Al-Harbi werd vorig jaar naar verluidt bevorderd tot luitenant in de Saudische koninklijke garde voor moed bij de verdediging van het paleis van de kroonprins in Jeddah.

Het bericht van Sabah kwam 48 uur nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat hij geloofde dat het bevel om de journalist te doden afkomstig was van de "hoogste niveaus" van de Saudische staat.

Andrew Simmons, correspondent voor Al Jazeera in Istanbul, zei vandaag dat de laatste informatie details toevoegt aan het verhaal van Turkse officieren van justitie. Ze zeggen dat Khashoggi kort na het betreden van het gebouw werd gewurgd en in stukken werd gesneden. Simmons zei dat Mutreb, een hoge inlichtingenfunctionaris, de leiding leek te hebben, terwijl Tubeigy ervaring heeft met forensische pathologie.

CCTV-beeldmateriaal toont de drie personen die in een aantal voertuigen van het consulaat naar de residentie van de consul-generaal waren gereden na de moord op Khashoggi. De residentie is 200 meter verderop van het consulaat. Minder dan twee uur later wordt gezien dat Mutreb de woning verlaat, volgens het beeldmateriaal. Het is in de woning dat ze naar verluidt de lichaamsdelen hebben weggedaan, hoewel het onbekend is hoe dit werd gedaan.

"Dit is een dreigende vraag, niemand weet waar het lichaam naartoe is gegaan," zei Simmons. "Eén Turkse ambtenaar meldde dat er zuur werd gebruikt om de lichaamsdelen op te lossen. Een ander bericht meldt dat de putschacht in de tuin van de consul-generaal werd gebruikt - het is onduidelijk," voegde hij eraan toe.

"Er bestaat nu een reële kans dat de Saudi's niet open genoeg zijn voor de Turkse onderzoekers en dat er op politiek niveau ook grote bezorgdheid heerst over het feit dat de aandacht van de wereld enigszins begint af te nemen in deze hele zaak en of de VS bereid is om harde actie te ondernemen tegen de Saudi’s zoals Turkije dat wil hebben.”

Met een gezamenlijke Turkse en Saudische analyse van het lot van Khashoggi is tot nu toe weinig vooruitgang geboekt. Erdogan heeft vrijdag een beroep gedaan op Saudi-Arabië om openstaande vragen te beantwoorden over de moord op de 59-jarige.
"We moeten de identiteit van degenen die de touwtjes in handen hadden bij de moord op Khashoggi onthullen", schreef Erdogan in een opiniestuk dat werd gepubliceerd door de Amerikaanse krant The Washington Post.
Advertenties