Indonesië: 14 slachtoffers van vlucht JT 610 geïdentificeerd
04 Nov 2018, 16:39
foto
Een werker is bezig de overblijfselen van een turbine motor van vlucht JT 610 vast te maken, om getransporteerd te worden. (Foto's: Reuters)


Tot vandaag, zondag, zijn in totaal 105 lijkzakken met lichaamsresten van de passagiers van vlucht JT 610 van de Indonesische Lion Air geborgen. Sommige van de gevonden lichamen zijn in tact gebleven. De lichaamsresten zijn overhandigd aan de politie voor forensische identificatie. Tot nog toe zijn slechts 14 van de verongelukten geïdentificeerd.

Op een persconferentie zei Muhammed Syaugi, het hoofd van de Search and Rescue Agency (Basarnas) dat hij verwacht dat er meer personen zullen worden geïdentificeerd. De prioriteit van Basarnas blijft om de menselijke resten en de geluidsrecorder van de cockpit te bergen. Van de vluchtrecorder die donderdag is gevonden, is 69 uren aan opgenomen data van 19 vluchten, inclusief de laatste vlucht, gedownload. Ofschoon de vluchtrecorder van vlucht JT 610 gedeeltelijk is beschadigd, is het de instituten gelukt om de informatie ervan af te halen. Maandag zal worden aangevangen met de analyse van de data, het geborgen landingsgestel en de motor van de gecrashte Boeing 737 Max 8.

Er wordt naarstig gezocht naar de tweede black box, de geluidsrecorder met daarop de gesprekken uit de cockpit. Gisteren werd bekend dat duikers zij een vrij sterk signaal hadden opgevangen. Vandaag, tijdens een duikzoekoperatie, was er wel een signaal, maar het was zwak. Volgens het hoofd van het Indonesische Transport Veiligheidscomité zou het signaal mogelijk worden afgezwakt door de modder. Hij merkte op dat de vluchtrecorder begraven onder een halve meter modder is gevonden.

Verondersteld wordt dat de tweede zwarte doos ongeveer 50 meter van het voornaamste zoekgebied moet zijn. Het water is het zoekgebied is zo’n 30 meter, maar de golven van de oceaan en de modder op de zeebodem die meer dan een meter is, hebben de zoekacties bemoeilijkt.

De zoekacties gaan nog drie dagen door te beginnen op maandag, zei Syaugi. Het besluit was gebaseerd op een evaluatie en observaties van het crash gebied. Hij merkte op dat nog niet veel lichaamsresten zijn geborgen.

De Boeing 737 MAX 8 van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air is een week geleden in de Java Zee neergestort. Het toestel was 13 minuten voor de crash opgestegen van de luchthaven in Jakarta. Alle 189 inzittenden zijn omgekomen. De piloot van het toetel had gevraagd om terug te keren naar de luchthaven van Jakarta, maar toen verbrak het contact. Wat er misging, blijft voorlopig een mysterie.

Terwijl familieleden van de slachtoffers wanhopig willen weten wat er misging met de vlucht, kijkt de wereldwijde luchtvaartindustrie ook met grote belangstelling naar de eerste crash met een Boeing 737 Max. De eerste voorlopige resultaten van het onderzoek naar de ramp worden na een maand verwacht.
Advertenties