Fols vraagt betaling deel twk eind december
04 Nov 2018, 04:40
foto
Fols-president Marcellino Nerkust.


Met gemengde gevoelens heeft de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) kennisgenomen van de inhoud van de brief van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën met als datum 31 oktober 2018. Gemengde gevoelens, omdat de Fols reeds tijdens een meeting gehouden op 16 maart 2017 met een delegatie van de regering en het team van raadsadviseurs van de president van de republiek Suriname de kwestie van de twk nadrukkelijk aan de orde had gesteld. Dit zegt Marcellino Nerkust namens Fols-presidium om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

Recentelijk nog in de maand september 2018 zijn er brieven gericht aan de minister van Binnenlandse Zaken en zijn werkarm, het Onderhandelingsorgaan van de Overheid, over de 'back pay'. Het laatste schrijven dateert van 10 oktober 2018 aan de vicepresident waarover er reeds was afgesproken om de gesprekken te beginnen over onder andere de back pay, met het Onderhandelingsorgaan van de Overheid.

Uit de inhoud van de brief van de minister van Financiën blijkt dat hij nu alle organisaties waarmee er gesproken moet worden over de twk op ‘één hoop heeft geplaatst.’ "Van het begrip dat wordt gevraagd medewerking te verlenen om alles op een rij te zetten, hebben wij notitie genomen. Ook de overweging voor een gefaseerde uitvoering is niet aan de Fols voorbij gegaan", zegt Nerkust.

Echter dringt de Fols erop aan dat de minister van Financiën, zoals hij dat in zijn brief heeft opgenomen, - het in de bedoeling ligt om eind november dit jaar een uitgewerkt voorstel te presenteren - het een zodanig voorstel wordt en dat ook de middelen worden gereserveerd, om eind december 2018 desnoods een flink deel van de back pay betaalbaar te stellen. Het betaalbaar stellen in de maand december 2018 heeft de Fols ook opgenomen in haar laatste brief van 10 oktober 2018 gericht aan vicepresident Adhin.

Een flinke deel uitbetaling van de twk in de maand december 2018 geeft alle werkers wat extra financiële ruimte. Deze aanvullende armslag is bedoeld om niet alleen de kerstdagen en de jaarwisseling door te brengen met de extra uitgaven tegen die tijd van het jaar, maar het brengt ook enigszins verlichting voor die werkers en de gepensioneerden die het zeer moeilijk hebben om die dagen in gepaste sfeer te beleven, stelt de Fols-topper.
Advertenties