Vrouwen en mannen geven boodschap met stille loop
16 Oct 2018, 00:36
foto
De menigte verzamelt zich op het Onafhankelijkeheidplein. Steeds meer mensen melden zich aan om deelneming te betuigen. (Foto's: Leroy Troon)


Honderden hebben maandagavond meegelopen in de stille mars tegen geweld, in het bijzonder geweld tegen vrouwen. Aanleiding voor de activiteit is de brute moord op Monaliza Maynard door haar ex-partner. “A san musu keba now!” is de algemene boodschap tijdens het protest. Ook de mannen zijn fel gekant tegen verruwing: “Brada, ef a sma no wan moro, mek a go, a sma a no yu bezit!” De organisatie gaat een petitie indienen bij De Nationale Assemblee.

Maynard is door haar ex-partner Renold G. vermoord. Hij heeft tegenover de politie bekend dat hij haar lichaam daarna heeft verbrand. Zij was eerder als vermist opgegeven. Haar zoon had via Facebook met een video, de hulp ingeroepen van de samenleving om haar te vinden. Hij heeft daarbij een foto van haar bromfiets waarmee ze vertrokken was, gedeeld. De bromfiets is gedemonteerd teruggevonden. Haar dood is voor grote delen van de samenleving een schok. “Dit is de druppel die de emmer doet overlopen,” zegt Sandra de Wit, initiatiefnemer van de stille mars. Ze is erg onder de indruk van de opkomst. “Het is goed, want we moeten een sterk signaal sturen. Het moet ophouden nu!”

Vóór de loop waren er enkele korte toespraken. Ouders zijn opgeroepen om vooral de zonen bij te brengen hoe met emoties om te gaan. Dochters moeten hun waarde kennen en niet bang zijn om uit een gevaarlijke relatie te stappen. Families hebben de taak om zaken die verkeerd dreigen te lopen onmiddellijk aan te pakken. Iedereen is het erover eens dat er meer gedaan moet worden om vrouwen te beschermen. Er wordt geroepen om zwaardere straffen toe te passen, de klachten van vrouwen serieus nemen, en om direct op te treden. Een deel van de oproepen is verwerkt in een petitie.

“Sranan uma, no mek’ frede de yu basi. Noso na yu libi y’o lasi!” drukt De Wit de vrouwen op het hart. “De loop is niet bedoeld om gevoelens van haat tegen mannen aan te wakkeren,” benadrukt zij. “De mannen zijn in deze ook kwetsbaar en hebben ook hulp nodig,” geeft ze aan. Sibrano Pique en de voorzitter van DOE Steven Alfaisi hebben namens de mannen de deelnemers die overwegend uit vrouwen bestaat, toegesproken. Dat het zo langer niet door kan gaan, staat vast. Mannen zijn ook nodig om het probleem de kop in te drukken. “Mannen moeten vrouwen niet meer zien als beesten,” roept Pique. “Er zijn nog mannen die weten hoe het hoort dus dit signaal is niet voor hen bestemd,” zegt hij er achteraan. “Te a vrouw wan gwe, brada a no yu eigendom, mek a go. Tra sma de san ab en fanowdu. Nanga yu, sondro yu, a vrouw kan go libi go dore ete.”

Na de loop is er een petitie getekend door de deelnemers. De organisatie wil het later op de dag indienen bij De Nationale Assemblee. Woensdag wordt op Geyersvlijt nog een stille mars gehouden. Deze loop is niet alleen bedoeld als signaal dat geweld tegen vrouwen ingedamd moet worden. Het is ook om medeleven te tonen met de nabestaanden. Met de mars willen de bewoners en vrienden de laatste eer bewijzen aan hun geliefde.

René Gompers