BEP benadrukt rol Lowemans in kleurrijk Suriname
10 Oct 2018, 00:54
foto


Op 10 oktober, Dag van de Marrons, staat de partij Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) stil bij de rol van de voorouders, de Lowemans. Zij zijn altijd moedig geweest. Op deze dag is het volgens de politieke organisatie nodig om de bijdrage van de voorouders te memoreren.

Op 1 juli 2018 heeft Suriname 155 jaar van de afschaffing van de slavernij, de gruwelijkste misdaad tegen de mensheid in ons geschiedenis, gevierd. Deze afschaffing van de slavernij is niet zonder slag of stoot geweest. Dankzij de moedige Lowemans, onze zeer gewaardeerde voorouders, die de moed hebben genomen om zich niet langer onder die mensonterend slavernij gebukt te gaan, zijn de huidige Afro-Sranang mans heden ten dage vrije burgers.

De Lowemans hebben besloten om niet verder weg te lopen, maar om zich te vermannen en terug te keren naar de plantages om hun broeders en zusters te bevrijden. Ze zijn altijd moedig geweest om hun zwaar bevochten vrijheid te riskeren voor de vrijheid van hun lotgenoten. Dit is de liefde die elke Marron voor elkaar moet hebben om verder te gaan in de huidige samenleving.

Mede door de liefde voor hun broeders en zusters en de moed die de Lowemans toen getoond hebben, kon de kolonisator het niet langer volhouden om de Lowemans verder te achtervolgen en besloot vrede met hen te sluiten en hun vrijheid te accepteren. Wat een resultaat is dat! Moed, Liefde en Respect!

Zo zijn er reeks van vredesverdragen geweest tussen de koloniale overheid toen met de Marron stammen, welke geen stand hebben gehouden. Het eerste vredesverdrag dat stand heeft gehouden is het vredesverdrag met de Ndjuka’s op 10 oktober 1760. Na de vrede met de Ndjuka’s in 1760 wenste het koloniaal bestuur ook vrede te sluiten met de Saamaka, welke plaatsvond op 19 september 1762.

Op 10 oktober 2018 herdenkt Suriname en in het bijzonder de nazaten van de Lowemans de strijd die hun voorouders gevoerd hebben tegen onderdrukking en voor vrijheid. De herdenking van deze dag moet niet alleen blijven op feestvieren en speeches houden, maar moet doordringen tot het hart van iedere Surinamer, welke bijdrage de Lowemans geleverd hebben toen en welke bijdrage hun nakomelingen nog steeds leveren in de opbouw van ons land wanneer het gaat om vrijheid, respect en gelijkwaardigheid.

De BEP roept elke Surinamer op om dwars door alle verschillen heen, in herinnering te nemen welke de bijdrage is die elke groep geleverd heeft in de totstandkoming van dit geliefd, kleurrijk land Suriname.
De BEP wenst de totale samenleving een prettige Dag Der Marrons toe, en drukt de nakomelingen van de Lowemans op het hart om elkaar lief te hebben, te respecteren en te ondersteunen in hun streven naar succes en gelijkwaardigheid.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April