China bevestigt aanhouding Interpol-chef
07 Oct 2018, 16:48
foto
Meng Hongwei is een lid van de Communistische Partij in China. (Foto's: AFP)


China heeft bevestigd dat het de vermiste Interpol-chef, Meng Hongwei, vasthoudt. Beijing zegt dat hij wordt onderzocht door het anti-corruptie-orgaan van het land voor niet-gespecificeerde schendingen van de wet. Meng, eerder een viceminister van Openbare Veiligheid in China, werd vermist nadat hij op 25 september vanuit de stad Lyon in Frankrijk, waar Interpol is gevestigd, naar China vertrok.

Interpol zei dat het zondag zijn ontslag van het presidentschap met onmiddellijke ingang had ontvangen. De Chinese Nationale Supervisie Commissie, die corruptiezaken behandelt waarbij ambtenaren betrokken zijn, zei in een verklaring op zijn website dat Meng in onderzoek was.

Meng is de nieuwste spraakmakende verdwijning in China, waar een aantal topambtenaren, miljardairs en zelfs een beroemdheid van de A-lijst de laatste maanden zijn verdwenen. Eerder deze week verscheen actrice Fan Bingbing, die in juli in China verdween, met een publieke verontschuldiging en een boete van 883 miljoen yuan (US$ 129 miljoen) voor belastingontduiking en andere misdrijven.

In een verklaring op zijn Twitter-site zei Interpol dat hij het ontslag met onmiddellijke ingang van Meng had ontvangen. Interpol heeft volgens zijn regels vicepresident Kim Jong-yang van Zuid-Korea benoemd als waarnemend president.

Op de algemene vergadering in Dubai volgende maand, zal een nieuwe president worden gekozen voor de resterende twee jaar van het mandaat van Meng. Zaterdag had het internationale politiebureau er bij China op aangedrongen om de status van Meng te verduidelijken, omdat het bezorgd was over het welzijn van zijn president.

Frankrijk heeft een onderzoek geopend maar zei vandaag dat het geen verdere informatie had. Grace Meng vertelde journalisten dat ze dacht dat haar man in gevaar was. Ze heeft een emotioneel pleidooi voor internationale hulp gedaan om haar echtgenoot te vinden.

Op de dag dat hij werd vermist, zei ze dat hij haar een sociale mediabericht had gestuurd waarin ze haar zei "wacht op mijn oproep", voordat hij een messen-emoticon – wat gevaar betekent - stuurde. "Ik weet niet zeker wat er met hem is gebeurd," zei ze. Al vechtend tegen haar tranen las ze een verklaring in het Chinees en in het Engels voor met haar rug gekeerd naar de camera's. Ze wil niet worden geïdentificeerd, omdat ze bang is voor haar veiligheid. "We zijn altijd verbonden door harten. Hij zou me hierin ondersteunen." De zaak behoort tot eerlijkheid en rechtvaardigheid. De kwestie behoort toe aan de internationale gemeenschap. Het is een zaak van de mensen in mijn moederland."

Interpol coördineert zoekopdrachten tussen zijn leden, geeft gele meldingen voor vermiste personen en een rode melding - een internationale melding - voor een gezochte persoon. Het heeft echter niet de bevoegdheid om officieren naar landen te sturen om personen te arresteren of arrestatiebevelen uit te vaardigen.

Het is het algemene secretariaat van Interpol dat grotendeels toeziet op het dagelijkse werk van de 192-ledenorganisatie. De rol van de president is grotendeels ceremonieel.
Meng werd in november 2016 verkozen tot Interpol-president, de eerste Chinees die de functie op zich nam en die hij tot 2020 zou invullen. Hij stond aan het hoofd van het uitvoerend comité van de organisatie, dat algemene begeleiding en richting geeft.

Meng heeft 40 jaar ervaring in strafrecht en politie in China, vooral op het gebied van drugs, terrorismebestrijding en grenscontrole. Na zijn verkiezing uitten mensenrechtengroepen hun bezorgdheid dat de beweging China zou kunnen helpen politieke dissidenten na te jagen die het land zijn ontvlucht.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April