Interpol-chef verdwijnt op weg naar China
06 Oct 2018, 10:30
foto
Interpol-president Meng Hongwei poseert tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor van de Internationale Politieorganisatie in Lyon, Frankrijk. (Foto: Reuters)


Frankrijk heeft een onderzoek geopend naar de verdwijning van Meng Hongwei, het Chinese hoofd van het internationale politiebureau Interpol. Het International Criminal Political Investigation (Interpol) heeft China intussen officieel om informatie gevraagd over de verdwijning van Meng tijdens een reis naar China. Zijn familie heeft nog niets van hem gehoord sinds hij op 25 september het hoofdkwartier van Interpol in de Franse stad Lyon verliet voor een reis terug naar China, aldus ambtenaren.

"Hij is niet verdwenen in Frankrijk", vertelde een bron dicht bij het onderzoek aan AFP. De South China Morning Post citeert een bron die zegt dat Meng (64) was "meegenomen" voor ondervraging in China. Het is onduidelijk waarom hij werd onderzocht door 'disciplineautoriteiten' of waar hij wordt vastgehouden, voegt de krant uit Hong Kong eraan toe.

De autoriteiten in China hebben tot nu toe geen openbare opmerkingen gemaakt over Meng, een topfunctionaris van de Communistische Partij daar. De stilte in China over de verdwijning is volgens Al Jazeera een "weerspiegeling van hoe gevoelig deze zaak is".

"Tot dusverre heeft China absoluut niets gezegd over de verdwijning van Meng Hongwei. Door de staat gecontroleerde media hebben tot nu toe ook bericht over deze kwestie en elke vermelding van Meng zijn naam op sociale media wordt verwijderd."

Het onderzoek naar de verdwijning van Meng begon dat zijn vrouw naar de politie was gegaan om te melden dat haar man wordt vermist.Ze werd aanvankelijk geciteerd door politie-bronnen toen ze zei dat ze sinds zijn vertrek op 29 september niet meer van hem had gehoord. Maar het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zei later dat de correcte datum 25 september was. "Uitwisselingen met Chinese autoriteiten gaan door," zei het ministerie.

"Frankrijk is verbaasd over de situatie van de president van Interpol en bezorgd over de bedreigingen naar zijn vrouw." Het onderzoek heeft tot nog toe geen verdere details opgeleverd.

Reactie Interpol
In een verklaring zei de organisatie dat zij op de hoogte was van meldingen van de "vermeende verdwijning" van Meng. "Dit is een zaak voor de relevante autoriteiten in zowel Frankrijk als China", zei het. Interpol voegde eraan toe dat de secretaris-generaal - niet de president - de leiding had over de dagelijkse leiding van de 192 leden tellende organisatie.

Als voorzitter leidt Meng het uitvoerend comité, dat de algemene begeleiding en richting geeft aan Interpol. De termijn van Meng verloopt in 2020. Alvorens hij overnam bij Interpol, was Meng Hongwei viceminister belast met de openbare veiligheid in China.

Na zijn verkiezing uitten mensenrechtengroepen hun bezorgdheid dat de beweging China zou kunnen helpen politieke dissidenten op te jagen die het land zijn ontvlucht. Meng zei in die tijd dat hij klaar was om "alles wat hij kon doen, te doen om de politie in de wereld te zijn".

Hij heeft 40 jaar ervaring in strafrecht en politie in China, met name op het gebied van drugs, terrorismebestrijding en grenscontrole, aldus Interpol. De organisatie kan een rode kennisgeving - een internationale waarschuwing – afgeven voor een gezochte persoon. Maar het heeft niet de bevoegdheid om officieren naar landen te sturen om personen te arresteren of aanhoudingsbevelen uit te vaardigen. Meng Hongwei werd in november 2016 verkozen tot president van Interpol.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April