Colombia: Drugsbende zet prijs op drugshond
27 Jul 2018, 02:16
foto
Sombra heeft deelgenomen aan meer dan 300 acties van de anti-narcoticabrigade. (Foto: Colombian Police)


De Colombiaanse drugsbende Urabeños heeft een beloning van US$ 70.000 uitgeloofd voor het onschadelijk maken van drugshond Sombra. De Duitse herder heeft in haar carrière een recordhoeveelheid drugs opgespoord wat geleid heeft tot de arrestatie van 245 verdachten.

De anti-narcoticabrigade heeft extra maatregelen getroffen om haar veiligheid te garanderen. De prijs op haar hoofd is gezet, nadat ze bijna 10 ton cocaïne van de bende had onderschept. De Urabeños wordt beschouwd als de machtigste criminele organisatie van Colombia.

Sombra is intussen verplaatst van het hart van de bende naar het vliegveld van Bogotá. Het internationale vliegveld wordt veiliger beschouwd, omdat het zich buiten het belangrijkste werkgebied van de bende bevindt, maar de anti-narcoticabrigade neemt geen risico's. De politie zei dat de hond behalve door haar gebruikelijke geleider, nu ook wordt vergezeld door extra officieren om haar veiligheid tijdens haar inzet te verbeteren.

De zes jaar oude Sombra was ingezet in havens aan de Atlantische kust, waaronder Turbo, een stad van waaruit tonnen cocaïne per speedboot en soms per onderzeeër naar Midden-Amerika en de Verenigde Staten worden verscheept. Sombra spoorde 5,3 ton cocaïne in Turbo op en vond onlangs nog eens vier ton in autodelen voor de export.

De Urabeños, een bende die ook bekend staat als de Úsuga-clan of de Golf-clan, controleert veel van de drugshandel. De bendeleider, Dairo Antonio Úsuga, ook wel bekend als Otoniel, is één van de meest gezochte mannen van Colombia. Het is niet ongebruikelijk dat de Urabeños geld aanbieden om zich te ontdoen van degenen die hen in de weg staan.

In 2012 vond de politie pamfletten die waren ondertekend door de bende waarop US$ 500 werd geboden aan eenieder die een politieagent had vermoord. Het veel grotere bedrag dat de Urabeños aanbieden voor het doden van Sombra is een aanwijzing voor de financiële verliezen die haar gevoelige neus hen heeft bezorgd. Sombra is bij de politie-afdeling drugsbestrijding sinds ze een puppy was. Mede door haar zijn enorme hoeveelheden drugs onderschept en zijn honderden verdachten gearresteerd.
Advertenties