Maansverduistering 27 juli niet zichtbaar in Suriname
26 Jul 2018, 04:46
foto
Kaart van de regio's waar de maansverduistering kan worden waargenomen.


Op vrijdag 27 juli zal een totale maansverduistering te zien zijn voor een groot deel van Azië, Australië, het Midden-Oosten, Afrika en Europa. Het is een bijzondere maansverduistering, omdat het de langste verduistering van deze eeuw zal zijn en de maan een bloedrode kleur zal vertonen. Deze maansverduistering zal niet zichtbaar zijn in Suriname. Het einde van de verduistering volgens Surinaamse tijd is om 19:19 en kan wel een gedeeltelijke verduistering worden waargenomen wanneer de maan tegen de horizon opkomt in het oosten.

Tijdens de eclips staat de Aarde tussen de Zon en de Maan en dan zou je verwachten dat de maan geheel verdwijnt. Maar dat is niet het geval, want het zonlicht dat langs de aarde schijnt wordt door de dampkring afgebogen naar de maan. Omdat rood licht het beste wordt vervormd in de atmosfeer, kleurt de maan tijdens de eclips bloedrood en daarom spreken we van een bloedrode maan.

De eclips – een ander woord voor verduistering – begint volgens West-Europese tijd om 20.24 uur, als de maan de kernschaduw van de aarde binnentreedt. Deze maansverduistering zal totaal 1 uur en 43 minuten duren, de langste duur van een eclips deze eeuw. De eerstvolgende maansverduistering is volgend jaar te zien in de ochtend van 21 januari. Daarna pas weer in september 2025.


Gedeeltelijke zonsverduistering op 11 augustus 2018
Op 11 augustus 2018 zal een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar zijn in het noorden van Noord-Amerika, in Groenland, in Noord-Europa en het Noordoostelijke deel van Azië. De eclips kan ook worden waargenomen in Canada, Groenland en Schotland. De zonsverduistering begint bij ondergang van de zon in het Westen van Suriname.

Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de positie van de maan (bij nieuwe maan) geheel of gedeeltelijk de zonneschijf blokkeert en het zonlicht de aarde niet kan bereiken. Een deel van de aarde komt dan in een donkere schaduw kegel te liggen en het buitenste deel in een bijschaduw. Alle plaatsen op aarde binnen de donkere schaduw kegel zien een totale zonsverduistering en alle plaatsen binnen de bijschaduw zien een gedeeltelijke of ringvormige zonsverduistering.

De laatste totale zonsverduistering voor Suriname was in 1973 in de ochtenduren 7.10 uur en duurde maar 7 minuten. De positie van de maan, aarde en de zon bij zonsverduistering is een onderdeel van een cyclus van 18 jaar en 11 dagen. Deze cyclus werd sedert 1617 bijgehouden. De volgende zonsverduistering zal plaatsvinden op 14 november 2031, 25 november 2049, 6 december 2067 en 16 december 2085.

Hein Raghoebar M.Sc.
Geografen Vereniging Suriname
Advertenties