WK 2018: Kylian Mbappé krijgt Young Players award
15 Jul, 15:23
foto
Frankrijk heeft zich na twintig jaar weer gekroond tot wereldkampioen. (Foto's: Reuters)


Het WK-toernooi in Rusland zit erop. Na 1590 dagen begint het volgende WK-toernooi in Qatar. Vanaf vandaag mag Frankrijk zich vier jaar lang wereldkampioen noemen. Het heeft twintig jaar geduurd voor de Fransen de beker voor de tweede keer in hun voetbalgeschiedenis wisten te winnen.

Voor de Franse coach Didier Deschamps is het dubbel een bekroning. Twintig jaar geleden toen Frankrijk de gastheer was van het toernooi, won hij de titel als speler. Vandaag wint hij als trainer van ‘Les Bleus’ de ultieme prijs.

In de stromende regen hebben de Fransen de beker geheven. Met bakken kwam de regen naar beneden, maar het deerde niemand in het Luzhniki Stadion. De Russische president, Vladimir Putin, zijn Franse ambtgenoot, Emmanuel Macron en de Kroatische president Kolinda Grabar-Kitarović overhandigden de medailles terwijl ze in de druipende regen stonden.

Kylian Mbappé heeft de FIFA Young Player Award gehad. De gouden schoen gaat naar Harry Kane (Engeland) die met 6 doelpunten de topscorer is geweest tijdens het toernooi in Rusland. Antoine Griezmann (Frankrijk) en Romelu Lukaku (België) volgen met elk vier.

De Belgische stopper Thibaut Courtois is verkozen tot doelman van het toernooi. Vier jaar geleden was die eer weggelegd voor Manuel Neuer van de vorige wereldkampioen Duitsland.

Luka Modric (Kroatië) heeft de gouden bal. Vier jaar geleden was het Lionel Messi die de prijs kreeg. Eden Hazard (België) heeft de zilveren bal en Griezmann (Frankrijk) de bronzen bal.

Deschamps weet dat zijn mannen niet het beste spel hebben geleverd, “maar we toonden mentale kwaliteit.” De titel is een compensatie voor het verlies van Euro 2016. Aanvaller Griezmann beaamt dat het een erg moeilijk duel was, “Kroatië had een fantastisch spel.”

De Kroaten gaan als helden naar huis. Ze verdienen alle lof omdat ze bleven doorgaan. Geen moment hebben ze het opgegeven, ze bleven knokken. Ook in de finale.


Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February