Zhang: volste vertrouwen in toekomst Suriname-China
10 Jul, 19:09
foto
Scheidende ambassadeur Zhang Jinxiong van China (l) en Deputy Chief of Mission Song Chenmao, die tijdelijk zal waarnemen. (Foto: Ranu Abhelakh)


Ambassadeur Zhang Jinxiong van China vertrekt met een goed gevoel uit Suriname. Hij heeft het volste vertrouwen in de toekomst van de bilaterale betrekking Suriname-China. “De basis van de betrekkingen is solide, de economieën van onze landen zijn zeer complementair en de banden en uitwisselingen tussen de twee volkeren kennen een lange geschiedenis.” Onder deze gunstige omstandigheden zal de relatie alleen maar beter worden, zegt de scheidende ambassadeur.

De diplomaat richtte maandagavond het woord tot de aanwezigen op zijn afscheidsfeest op de Chinese ambassade. Zhang ging hij in op de relatie en zijn ervaring in Suriname. China, geleid door president Xi Jinping, is een nieuw tijdperk ingegaan waarbij de economie zich nog meer opent en de samenwerking met het buitenland toeneemt. “Die zullen belangrijke kansen scheppen voor Suriname”, zegt Zhang. Hij gelooft dat door nauwer samen te werken, oogt de toekomst van de relatie rooskleurig en welvarender.

Beighle roemt Zhang
De bilaterale relatie tussen Suriname en China is nader ontwikkeld en verdiept door de inzet van Zhang voor Suriname en het volk, stelde minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. Zij roemde de scheidende ambassadeur voor zijn zakelijke en persoonlijke bijdrage in de samenwerkingsrelatie. Beighle somde de verschillende projecten op die met China’s financiële ondersteuning in Suriname zijn opgezet en nog op agenda staan.

Volgens de minister was de focus altijd gericht op de mens. “China heeft ons geleerd om naar onze mensen te kijken. Kijken naar het feit dat echte bilaterale samenwerking vruchten afwerpt wanneer je mensen met elkaar verbindt.” Naast de tientallen opleidingsmogelijkheden in diverse sectoren stelde China ook 20 plekken beschikbaar voor de Surinaamse diplomaten in opleiding om een stage te lopen in China, haalde Beighle aan.

Zij herhaalde Surinames ondersteuning aan China op internationale fora, de support die tot dusver is gegeven en de steun binnen de regionale samenwerkingen zoals die tussen China-Caricom en China-Latijns Amerika. China mag rekenen op de voortzetting van Surinames steun, verzekerde ze.

Politiek vertrouwen
Het politieke vertrouwen tussen de twee landen is toegenomen via de vele wederzijdse high-level delegatie bezoeken, stelde Zhang verder. Uitwisselingen en samenwerking op verschillende gebieden zijn verbeterd. En de projecten van Dalian IV, het Wanica-ziekenhuis, opzet van nationale breedband en e-governance verlopen vlot.

“Heel binnenkort worden de bouw van de 350 huizen en de internationale luchthavenuitbreiding gelanceerd. De haalbaarheidsstudie van een centrum voor technologische landbouwsamenwerking is afgerond en het camera surveillancesysteem project wordt nog nader uitgewerkt.”

cultuur
Naast de Chinese particuliere investeringen nemen ook de contacten tussen de twee volken toe. Die worden steeds dynamischer, merkte de ambassadeur op. “De tempelmarkt, het Chinese Film Festival en Designer's Night stellen Surinamers in staat om de Chinese cultuur te leren kennen en beleven.” Hij verwees naar de opening van het Confucius Instituut dat nu al anderhalf jaar draait en in de belangstelling staat van vele, in het bijzonder Surinaamse jongeren.

Twee weken geleden decoreerde president Desi Bouterse de ambassadeur met de onderscheiding van Drager van het Grootlint in de Ere-Orde van de Palm. Zhang ervaart die als een grote eer en toont volgens hem de belangrijkheid aan die de president hecht aan de relatie en de hechte vriendschap tussen de twee landen en de volken.

Nieuwe ambassadeur
Zhang, intussen gepensioneerd, heeft zijn land twee keer gediend in Suriname. Hij is de enige Chinese ambassadeur die Nederlands spreekt en werkte in de periode 2002-2006 als Politieke Counselor op de ambassade in Paramaribo. Hij keerde in 2016 terug als ambassadeur en trekt over twee weken de deur achter zich dicht. Zhang wordt opgevolgd door Liu Quan tot recentelijk ambassadeur van de eilandengroep Vanuatu. In de tussentijd zal Deputy Chief of Mission Song Chenmao waarnemen.

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April