Suriprofs maakt nieuwe start met ruime zege op Fortuna
14 May, 00:54
foto
De selectie van Suriprofs zaterdag tijdens de Wedstrijd van de Toekomst in Rotterdam. Telesur is hoofdsponsor van Suriprofs. (Foto: John Groeneweg)


De selectie van de Suriprofs versloegen afgelopen weekend promovendus Fortuna Sittard met 5-2. De Wedstrijd van de Toekomst in Rotterdam betekende drie jaar na de vorige benefietwedstrijd tegen Jong Ajax, een nieuwe start voor de stichting van profvoetballers van Surinaamse afkomst.

Op het veld was nauwelijks te zien dat Suriprofs-coaches Michael Reiziger en Winston Bogarde een jeugdig gelegenheidsteam tot hun beschikking hadden. In de aanloop naar de wedstrijd was het voor Suriprofs-bestuurslid en oud-prof André Wasiman een lastige opgave om een evenwichtige selectie samen te stellen. Als gevolg van blessures en clubverplichtingen kon hij uiteindelijk zestien spelers oproepen. De meeste van hen waren rond de twintig en kwamen dit seizoen uit in de Jupiler League.

Toen de ervaren Excelsior-speler Ryan Koolwijk vroeg in de wedstrijd geblesseerd het veld verliet, moesten Reiziger en Bogarde een beroep doen op oudgedienden als Royston Drenthe, Steve Olfers en Marvin Eemnes. Die hadden eerder op de middag al meegespeeld bij de Suriprofs Legends.

Als het aan voorzitter Jörgen Raymann ligt, gaan de Suriprofs in de toekomst weer regelmatig wedstrijden spelen. ‘We hebben genoten van het volop aanwezige Surinaamse voetbaltalent. Ja man, praktisch zonder voorbereiding een kersverse eredivisieclub van de mat spelen. Dat gaan we vaker laten zien. We zijn in druk overleg met oud-spelers. Misschien is het zelfs mogelijk om ook internationale wedstrijden te gaan spelen.’

Er was meer goed nieuws voor de Suriprofs. Daags vóór de Wedstrijd van de Toekomst werd bekend dat Telesur ook de komende tijd aantreedt als hoofdsponsor. Directeur Mike Antonius die speciaal hiervoor naar Rotterdam was gekomen, reikte namens Telesur, aan Marvin Eemnes de onderscheiding uit van 'Man of the Match'. Antonius blijft als voetballiefhebber graag nauw betrokken bij de Suriprofs: ‘Ik ben blij dat de Suriprofs zich weer hebben laten zien. Al onze kondremans mogen trots zijn op de evenementen en projecten die ze organiseren.’

De Suriprofs was door de KNVB uitgenodigd voor de Wedstrijd van de Toekomst waarin werd geëxperimenteerd met nieuwe spelregels. KNVB-voorzitter Michael van Praag liet na de wedstrijd weten dat hij ‘meteen was verkocht’ bij de introductie van de selfpass en de invoering van zuivere speeltijd. Het maakte de wedstrijd tussen de Suriprofs en Fortuna volgens Van Praag ‘nog aantrekkelijker. Nu is het zaak om de internationale voetbalbond van de nieuwe spelregels te overtuigen.’

De preses van de voetbalbond sprak bij de uitreiking van de schaal voor de winnaar, van een geslaagd initiatief. ‘Wat ons betreft maken we van de Wedstrijd van de Toekomst tussen de promovendus en de Suriprofs weer een jaarlijkse traditie. Hopelijk kunnen we in de toekomst met de opbrengsten ervan het voetbal in Suriname verder ontwikkelen.’

Terwijl rapper Ronnie Flex in de rust van de wedstrijd het publiek vermaakte, bedankte Suriprofs-voorzitter Jörgen Raymann in de businessruimte zijn voorganger Stanley Menzo en voormalig bestuurslid Hamied Ahmadali voor hun jarenlange inzet. Raymann benadrukte dat zowel Menzo als Ahmadali vanaf de oprichting van de stichting de sleutel voor het succes van de Suriprofs zijn geweest.
Onder Raymann gaat het nieuwe bestuur zich ook richten op Surinaamse professionals buiten het voetbal. De inzet is om op termijn een netwerkorganisatie van de grond te krijgen om ook in andere geledingen van de maatschappij de doorstroming van Surinaams talent te bevorderen.