Lijvig strafdossier tegen IS-terreurverdachten
12 Apr 2018, 00:01
foto


Acht strafdossiers liggen op de tafel van kantonrechter Cynthia Valstein- Montnor in de strafzaak tegen terreurverdachten Raoul A. en Nasser I. Op de rechtszitting van woensdag stond het tweetal, dat de Nederlandse nationaliteit heeft, in de beklaagdenbank. De twee broers wordt verweten dat zij een aanslag aan het voorbereiden waren in juli 2017 en dat ze betrokken zijn bij de terreurgroep IS (Islamitische Staat). De verdachten ontkennen zich aan de ten laste gelegde feiten schuldig te hebben gemaakt. In deze zaak werden de verdachten verhoord en een agent die het onderzoek heeft verricht, gehoord als getuige.

De agent verklaarde dat de verdachten vier personen zover kregen om deel uit te maken van IS in Syrië. De broers zouden jihadisten ronselen. Het eerste slachtoffer was een vrouw die voor de tweede keer op weg was naar Syrië. Ze werd in Turkije aangehouden en in 2015 gedeporteerd naar Suriname. Volgens Raoul A. heeft hij geen contact gehad met het IS-lid. Uit chatberichten blijkt het tegendeel. De vrouw werd daarna in contact gebracht met een ander IS-lid door Raoul A. De vriendin van Nasser I. legde ook een verklaring bij de politie af. Ze zei dat Raoul A. haar ook had benaderd om naar Syrië te gaan. Later kwam zij terug op haar verklaring. De verdachte ontkent alles.

De tweede persoon is Riaz N. van wie geen spoor te bekennen is. Uit WhatsApp berichten blijkt dat hij zich in Syrië bevindt en ergens in een kamer opgesloten is. De man stuurde een foto naar zijn vrouw. Op deze foto is hij te zien met een AK geweer en handgranaten. Bureau Nationale Veiligheid stelde een onderzoek in en een anonieme getuige werd gehoord. Deze getuige verklaarde dat hij Raoul A. had horen praten en dat hij uitlatingen had gedaan over de Amerikaanse ambassade. Volgens Raoul A. had hij niets verkeerd gezegd. Hij had slechts aangegeven dat hij het jammer vindt, dat Suriname zo een groot stuk perceel heeft gegeven aan de Amerikaanse ambassade om een gebouw daar neer te zetten.

Er werd een onderzoek ingesteld in de woning van deze verdachte. De politie trof vier dozen met munitie aan. De verdachte zei dat hij plannen had om een schiettraining te volgen en dat hij de munitie van iemand gekregen had. Uit het onderzoek bleek ook dat deze verdachte in contact was met leden van de IS. Ook ontving hij gelden van hen.

De anonieme getuige verklaarde dat de verdachten op zoek waren naar ‘slachtoffers’ in Suriname. Riaz was een van hen. Naar hem werd er op 21 maart 2017 geld in het buitenland overgemaakt. Raoul A. zei dat Riaz in Turkije in geldnood zat. Hij maakte toen geld voor hem over, zodat hij een ticket kon kopen naar Suriname. Dat Riaz in Syrië zit om zich te verenigen met IS, is onbekend voor hem. Raoul A. had het slachtoffer van de universiteit opgehaald, bracht hem naar Kwatta en bewoog hem om naar Syrië te gaan. Volgens Raoul A. heeft hij hem nooit bewogen om naar Syrië te gaan.

Het derde slachtoffer betreft ook een vrouw. Van deze vrouw is niet veel bekend. Raoul A. heeft verschillende geldbedragen in vreemde valuta overgemaakt naar verschillende landen. Raoul A. ontkent gelden ontvangen te hebben van een IS-lid. Hij zei dat hij donaties kreeg. De verdachte zei dat hij bepaalde uitspraken deed, omdat hij die stoer vond. De chats die hij gevoerd had, kon hij zich niet meer heugen. Volgens hem is het een pertinente leugen dat zeven leden van de IS een aanslag zouden plegen in Suriname. Op 21 mei zal deze omvangrijke strafzaak verder behandeld worden.
Advertenties