Venezuela: Helikopterpiloot Pérez in bloedige belegering
16 Jan 2018, 04:40
foto
Oscar Pérez zou hebben gewerkt als de piloot voor een voormalige minister. (Foto: Instagram)


Twee politieagenten en verschillende "terroristen" zijn gedood tijdens een operatie om een helikopterpiloot te vangen die beschuldigd werd van het leiden van een gewapende opstand in Venezuela vorig jaar. Venezolaanse troepen omsingelden een huis in El Junquito, in de buurt van de hoofdstad Caracas, terwijl ze zich richtten op de 'cel' die gerelateerd was met piloot Oscar Pérez.

De autoriteiten zeiden dat ze vijf mensen hadden gearresteerd die ze ervan beschuldigen deel uit te maken van een criminele groep. Het is onduidelijk wat er van Pérez is geworden. Het prominent regeringslid Diosdado Cabello tweette dat Pérez het vuur op de politie had geopend.

Pérez werd gezocht nadat hij op 27 juni een gestolen helikopter had gebruikt om granaten te gooien op overheidsgebouwen. Op beelden die maandag op de sociale media zijn geplaatst, zei Perez dat hij had aangeboden zich aan te geven, maar dat hij geloofde dat de autoriteiten hem eerder probeerden te vermoorden in plaats van te onderhandelen over zijn overgave.

"Ze schieten op ons met RPG's (met raketten aangestuurde granaten)," zei hij. “Er zijn burgers hierbinnen. We hebben gezegd dat we ons zouden aangeven, maar ze willen niet dat we ons aangeven. Ze willen ons doden,” voegde Pérez eraan toe. Hij beschrijft vervolgens hoe degenen die bij hem in het pand waren, werden gedwongen "te hurken" waarna hij eraan toevoegt: ”Nu zijn we aan het onderhandelen." Hij beëindigde de video, die hij uploadde op Instagram, met een boodschap voor de bevolking van Venezuela, die hij aanspoorde om "de hoop niet te verliezen".

Pérez was op de vlucht nadat hij een helikopteraanval had uitgevoerd op het Venezolaanse Hooggerechtshof tijdens protestacties van de oppositie vorig jaar. Naar verluidt zou hij hebben gewerkt als piloot voor een voormalige minister. Hij werd de meest spraakmakende man van het land en verscheen op 5 juli in een online video waarin hij beloofde zijn aanvallen op de regering voort te zetten. President Nicolás Maduro noemde hem een terrorist en beschuldigde hem van het stelen van een militaire helikopter en het gooien van granaten op het hof om een staatsgreep te plegen.

Nu, midden in de dertig, is Pérez 15 jaar lid geweest van de forensische politie, bekend als de CICPC. De Venezolaanse media benadrukken dat hij een hoog opgeleide agent is, deel van de Special Actions Brigade (BAE), waar hij hoofd operaties is voor de luchtmachtdivisie.

Hij is gefotografeerd tijdens het duiken terwijl hij met een hoogwaardig wapen onder water zwaait en zijn vaardigheden laat zien door een doelwit over zijn schouder te schieten, achter zijn rug, met alleen een make-upspiegel als richtlijn. Hij heeft video's van zichzelf geplaatst waarop hij doelwit-schiettrucs online laat zien. De regering heeft Pérez ook ervan beschuldigd banden te hebben met de Verenigde Staten, met name de CIA, waarvan ook vaak wordt gezegd dat deze hem (de regering van Maduro) probeert omver te werpen.

Tot nu toe heeft zijn er geen bewijzen dat Pérez banden heeft met internationale of binnenlandse groepen, hoewel hij beweert deel uit te maken van een anti-regeringscoalitie van militairen, politie en burgers.
Advertenties