Chinese bergers halen twee lichamen uit brandende tanker
13 Jan, 14:37
foto
Het brandende schip is door de harde winden gedreven naar de Japanse economische zone. (Beeld: Al Jazeera)


Een Chinees bergingsteam heeft vandaag, zaterdag, twee lichamen gehaald uit de Iraanse olietanker die in aanvaring was gekomen met een vrachtschip uit Hong Kong. De tanker brandt nog steeds nadat het een week geleden in brand vloog na de aanvaring in de Oost-Chinese Zee.

Het staatspersbureau Xinhua meldt dat de vier leden van het bergingsteam beademingsapparaten droegen om aan boord van de ‘Sanchi’ te gaan, waar ze de twee lichamen op het dek vonden. Ze probeerden naar het woongedeelte te gaan, maar werden teruggedreven door temperaturen van ongeveer 89 graden Celsius op het brandende schip.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, vertelde zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif telefonisch dat "zolang er 1 procent van hoop is, China zich 100 procent zal blijven inzetten" in de reddingspoging.

Het lichaam van een zeeman die vermoedelijk van het schip was, is maandag teruggevonden en ter identificatie naar Shanghai gezonden. De rest van de bemanning, waaronder 30 Iraniërs en twee Bengalen, blijven vermist.

Het bergingsteam heeft de reisdatarecorder of 'zwarte doos' teruggevonden. Het team was minder dan een half uur op het brandende schip, omdat de wind was gekeerd en 'dikke giftige rook' de operatie had gecompliceerd, zei Xinhua.