'Gezondste harten in de wereld' gevonden
19 Mar 2017, 02:39
foto
Tsimane-vrouwen maken dagelijks 15.000 stappen. (Foto's: BBC/Michael Gurven)


De gezondste harten in de wereld zijn gevonden bij de Tsimane gemeenschap in de bossen van Bolivia. Volgens onderzoekers vertonen de Tsimane nauwelijks tekenen van verstopte slagaders, zelfs tot op hoge leeftijd. Het onderzoek is gepubliceerd in de Lancet.

"Het is een ongelooflijke bevolking" met radicale verschillende diëten en manieren van leven, zeggen de onderzoekers. Zij erkennen dat de rest van de wereld kan niet terugkeren naar een jagerscultuur en een primitieve landbouwbestaan, maar volgens hen zijn er lessen voor ons allemaal.

Er zijn ongeveer 16.000 Tsimane (uitgesproken als Chee-mei-nay) die jagen, vissen en aan landbouw doen nabij en op de rivier Maniqui in het Amazone regenwoud in het Boliviaanse laagland. Hun manier van leven heeft overeenkomsten met de menselijke beschaving duizenden jaren geleden. Het team van wetenschappers en artsen moest meerdere vluchten nemen en een reis per kano ondernemen om de gemeenschap te bereiken.

Hun dieet bestaat voor 17% uit wild waaronder wilde varkens, tapirs en capibara’s. Zeven procent bestaat uit zoetwatervis, waaronder piranha en meerval. De rest van hun voedsel is voor het grootste deel afkomstig van familiebedrijven die rijst, maïs, cassave en bananen teelt. Hun maaltijd wordt aangevuld met fruit en noten.

Het betekent: dat 72% van de calorieën afkomstig zijn van koolhydraten vergeleken met 52% in de Verenigde Staten (VS). Veertien procent bestaat uit vet, vergeleken met 34% in de VS. Tsimane verbruiken ook veel minder verzadigd vet. Zowel de Amerikanen en Tsimane halen 14% van de calorieën uit eiwit, maar Tsimane hebben meer mager vlees.

Ze zijn fysiek ook veel actiever. De mannen maken gemiddeld 17.000 stappen per dag en de vrouwen 16.000. Zelfs de 60-plussers maken dagelijks meer dan 15.000. De cijfers doen de strijd van de meeste mensen om 10.000 stappen per dag te doen, te niet, stellen de onderzoekers.

"Ze bereiken een opmerkelijk niveau van oefening," zegt Gregory Thomas, één van de onderzoekers, die verbonden is aan het Long Beach Memorial Medical Center in Californië. De wetenschappers keken naar coronaire calcium of "CAC" - dat is een teken van verstopte bloedvaten en het risico van een hartaanval. Ze hebben 705 harten van mensen gescand in een CT-scanner nadat ze samenwerkten met een onderzoeksgroep die gemummificeerde lichamen had gescand.

Op de leeftijd van 45, had bijna geen enkele Tsimane CAC in hun slagaders, terwijl 25% van de Amerikanen op die leeftijd dat hebben.Tegen de tijd dat zij de 75 jaar zijn, is twee derde van de Tsimane CAC-vrij in vergelijking met de overgrote meerderheid van de Amerikanen (80%) die dan met tekenen van CAC vertonen.

De onderzoekers hebben deze groep lange tijd bestudeerd, dus is het niet een simpele zaak van ongezonde Tsimane die jong sterven. Michael Gurven, een professor in de antropologie aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara, vertelt: "Het cijfer is veel lager dan in alle andere bevolkingsgroepen waar de gegevens bestaat.” Volgens hem komen de Japanse vrouwen het dichtst bij de cijfers van de Tsimane, “maar het is nog steeds helemaal een andere marge."

De Tsimane roken ook een stuk minder, maar ze krijgen meer infecties die mogelijk het risico op hartproblemen zou kunnen verhogen door het veroorzaken van ontstekingen in het lichaam. Een idee is dat de ingewandswormen - die immuunreacties temperen - vaker kunnen voorkomen en dit kan helpen het hart te beschermen.

Volgens Gurven hebben we een meer holistische benadering van lichamelijke oefening nodig in plaats van alleen in het weekend. "Fiets naar het werk, neem de trap, schrijf uw verhaal op een loopband bureau." Onderzoeker Thomas zegt dat om gezond te blijven, we veel meer moeten oefenen dan wij nu doen. "De moderne wereld houdt ons in leven, maar de verstedelijking en de specialisatie van de beroepsbevolking kunnen nieuwe risicofactoren zijn [voor een ongezonde hart].” Hij legt uit dat de Tsimane ook in kleinere gemeenschappen leven. “Het leven is erg sociaal en ze behouden van positieve vooruitzichten."

Voor Gavin Sandercock, docent in klinische fysiologie (cardiologie) aan de Universiteit van Essex, is “dit een uitstekende studie met unieke bevindingen. De Tsimane krijgen 72% van hun energie uit koolhydraten.” Hij voegt eraan toe: "Het feit dat ze de beste indicatoren van de cardiovasculaire gezondheid hebben, die ooit zijn gemeld, is precies het tegenovergestelde van vele recente suggesties dat koolhydraten ongezond zijn."

Professor Naveed Sattar van de universiteit van Glasgow, zegt: "Dit is een mooie real life studie, die alles wat we begrijpen over het voorkomen van hart- en vaatziekten bevestigt. Simpel gezegd, het eten van een gezond dieet met zeer laag niveau van verzadigd vet en vol van onverwerkte producten, niet roken en een leven lang actief zijn, worden geassocieerd met het laagste risico van het verkalken van de bloedvaten."
Advertenties