Student Sabajo toont nieuwe watervoorraden aan
05 Dec 2016, 17:29
foto
Er is veel gezegd over de vergunning die aan Amazone Resources is verleend om oppervlaktewater te exporteren.


Er zijn nieuwe watervoorraden ontdekt in de kustvlakte van Suriname. Naast de bekende watervoorkomens blijken de districten Saramacca en Nickerie op een diepte van meer dan 150 meter zoet grondwater te hebben. Deze grondwatervoorraden zijn zo groot dat hiermee tot zeker het eind van de eeuw de waterbehoefte van de hele kustvlakte inclusief Paramaribo kan worden gedekt.

Deze informatie is naar voren gekomen tijdens de presentatie van het afstudeerproject van Vanessa Sabajo. Met haar thesis Assessment of groundwater salinities in de aquifers of the coastal plain of Suriname heeft ze de nieuwe watervoorraden kunnen aantonen. Ze heeft daarbij gebruik gemaakt van de gegevens over 60 diepte boringen die Staatsolie bereidwillig ter beschikking had gesteld. Sabajo heeft aan de hand van die informatie de watervoerende lagen in kaart gebracht en het zoutgehalte van het grondwater in die lagen berekend.

Ze adviseert dan ook dat de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) deze zoetwaterindicaties analyseert aan de hand van watermonsters. Sabajo is op 28 november afgestudeerd als Master of Science Mineral Geosciences aan de Anton de Kom Universiteit. Deze master opleiding is een cursus binnen de richting Delfstof Productie van de Faculteit der Technologische Wetenschappen. Rosebel Goldmines NV financiert de opleiding.

De afstudeerscripties van de studenten behandelen actuele wetenschappelijke en praktische onderwerpen binnen de geologie en mijnbouw van Suriname. Een aantal van deze scripties is op internationale congressen gepresenteerd en ook gepubliceerd in belangrijke wetenschappelijke tijdschriften. Het onderzoek van Sabajo valt binnen een project van de SWM dat de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank financiert. Binnen dit project is een analyse gemaakt van de ondergrondse waterbronnen van het land.

Algemeen directeur van de SWM, Marlon Oosterling, heeft vorige week gezegd dat Suriname over enkele jaren afhankelijk zal zijn van oppervlaktewater uit de rivieren. “Over tien tot vijftien jaar zullen wij genoodzaakt zijn om een combinatie van bron- en rivierwater te gebruiken”, zei hij in gesprek met de Ware Tijd. “Studies hebben onlangs uitgewezen dat het waterpeil van onze ondergrondse bronnen te Powaka aan het dalen is. Ook in de gebieden (te Para) die uitgemijnd zijn door Suralco, zien we het waterpeil dalen."

Advertenties