Stichting 8 december en OGV wijzen activiteit Comité af
03 Dec 2016, 17:26
foto
Bloemenhulde bij het Monument van de Mensenrechten aan de dokter Sophie Redmondstraat.


De stichting 8 december 1982 en de Organisatie van Gerechtigheid en Vrede (OGV) distantiëren zich publiekelijk van een activiteit gepland door het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Humphry Jeroe, voorzitter van het Comité, heeft de organisaties meegedeeld dat er een 'pad van verzoening' zal worden aangelegd tussen Fort Zeelandia en het monument van de Binnenlandse Oorlog. Hiermee wil het Comité een verbinding leggen tussen 'het leed van beide gebeurtenissen'.

Het Comité wil op 8 december lopen van het monument van de Binnenlandse Oorlog naar Fort Zeelandia om bloemen neer te leggen. Op 29 juni, op de Dag van de Nationale Rouw, wordt van het Fort gelopen naar het monument van de Binnenlandse Oorlog waar een nationale ceremonie wordt gehouden. Jeroe nodigt de twee organisaties uit om te participeren aan deze gedenkwandeling.

Sunil Oemrawsingh, voorzitter van stichting 8 december, en Betty Goede van OGV benadrukken dat herdenken van geliefden een hoogst persoonlijke en emotioneel gevoelige kwestie is. "Des te meer wanneer de slachtoffers die herdacht worden op brute wijze uit het leven zijn gerukt en degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn, al langer dan drie decennia elke poging tot gerechtigheid trachten te dwarsbomen", stellen Oemrawsingh en Goede.

De twee organisaties begrijpen niet welke verzoening het Comité tot stand wil brengen. Tussen de 8 december nabestaanden en nabestaanden/slachtoffers van oorlogsmisdaden is er geen breuk die hersteld moet worden. De OGV en de stichting 8 december 1982 herdenken op 10 december alle slachtoffers van mensenrechtenschendingen vanaf 25 februari 1980, waaronder die tijdens de Binnenlandse Oorlog. Er wordt een bloemenhulde gebracht bij het Monument voor de Mensenrechten aan de dokter Sophie Redmondstraat. De organisaties geven in het schrijven diverse redenen aan waarom zij niet zullen meedoen aan de activiteit van het Comité.

U kunt de brieven hier downloaden.
pdf-icon.gif brief_Comité_blad_1.pdf     pdf-icon.gif brief_Comité_blad_2.pdf     pdf-icon.gif Reactie_stichting_8_december_1982_en_OGV.pdf                
Advertenties