Vleermuis hult Nickerie in het duister
28 Sep 2016, 16:50
foto
De dode vleermuis voor een black-out zorgde in Nickerie. (Foto: EBS)


Nickerie was gisteravond enkele uren volledig in het donker gehuld. Een vleermuis was hier de oorzaak van. Het dier vloog het hoofdspanningsonderstation van de opwekcentrale te Clarapolder binnen en botste tegen de 12.000 volt railinstallatie aan. De beveiligingsinstallaties schakelden de machines uit om schade te voorkomen.

De herstelwerkzaamheden hebben ongeveer twee en een half uur in beslag genomen. Daarna werden de machines in de opwekcentrale wederom opgestart. Tegen half twaalf waren alle afnemers weer van stroom voorzien.
De Energiebedrijven Suriname (EBS) betreurt deze ongelukkige samenloop van omstandigheden en doet er alles aan om dit soort incidenten te voorkomen. De vleermuis kon in botsing komen met de railinstallatie omdat een deel van de rail op is.

Het streven van de EBS is om elektrische energie zo regelmatig mogelijk te leveren aan de totale gemeenschap. De EBS heeft daarom de bestaande voorzorgsmaatregelen verscherpt. Het gebouw zal vaker onderzocht worden op gaten bij de ventilatieroosters alsook zijn er afweersystemen geplaatst om gedierte weg te houden.

Naast deze voorzorgsmaatregelen heeft de EBS ook plannen om binnen twee jaar projecten uit te voeren om de elektriciteitsvoorziening in Nickerie uit te breiden. Zo zijn er plannen om een zonnepanelenplant van 1.000 kW te bouwen te Lareco. Het hoogspanningsnetwerk zal aangepast worden om een efficiëntere transmissie en distributie te bereiken en de capaciteit van de opwekcentrale zal uitgebreid worden. Tijdens de uitbreiding van de centrale zal de verouderde open rail installatie vervangen worden door een geheel gesloten systeem.
Om op korte termijn de elektriciteitsvoorziening veilig te stellen, zal een Caterpillar machine met een vermogen van 1.000 kW in de komende weken worden geïnstalleerd, meldt de EBS Public Relations.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April